TOTUL DESPRE APĂ

CE APĂ ESTE RECOMANDATĂ ÎN FUNCȚIE DE VÂRSTĂ

By February 26, 2020 May 14th, 2020 No Comments

Recomandări în alegerea unei ape în funcție de reziduu sec (cantitatea de săruri minerale)

Apa pentru copiii în creștere – pe măsură ce copilul se dezvoltă, devine din ce în ce mai activ, iar necesitățile lui metabolice sporesc, ceea ce face necesar să se ajusteze aportul hidrosalin. În această fază, sunt preferate apele oligominerale și mediu mineralizate și printre acestea, în special cele bicarbonatate-calcice (cu conținut de calciu mai mare de 150 mg/l). Acestea din urmă furnizează calciu în formă ionică, extrem de biodisponibil și sunt, prin urmare, indicate la cei care, ca și copilul în creștere, au o nevoie crescută pentru acest element. Există o lipsă frecventă de calciu la copii și în special la 85% dintre fete și 47% dintre băieți nu ajung la o adecvată doză zilnică al acestui element în dietă. În faza de creștere maximă a scheletului, organismal poate avea nevoie și de 300 mg de calciu pe zi. Nevoia zilnică a acestui ion este de aproximativ 1200-1500 mg.

Apele bicarbonatate-calcice sunt recomandate cu tărie în cazul intoleranței sau alergiilor la laptele de vacă, principala sursă de calciu alimentar. Cantitatea zilnică de calciu (mg) necesară:

copii/adolescenți;

1-6 ani – 800 mg
7-10 ani – 1000 mg
11-17 ani – 1200 mg

Apa pentru copii trebuie, cu un reziduu sec între  250 mg/l si 500 mg/l (vezi eticheta), de asemenea, să furnizeze și o cantitate adecvată de fluor, datorită efectului său preventiv asupra cariilor dentare la copiii de până la 14 ani. Cantitatea optimă este de 0,7 mg/l. Cu toate acestea, nu trebuie exagerat, deoarece utilizarea prelungită a apei cu un conținut de fluor mai mare de 1,5 mg/l poate duce la o afecțiune patologică numită fluoroză, care se manifestă cu pete gălbui pe dinți și o posibilă interferență asupra mineralizării osoase, efecte cauzate tocmai de acumularea florului.

Apa pentru sugari;

APA cu un reziduu sec care nu depășește 250 mg/l, (vezi eticheta), datorită hipotonicității lor.

Apa pentru adolescenți

Aceștia ar trebui să fie încurajați să bea suficient în toate orele din zi. În această fază de creștere organismul are nevoie de o cantitate adecvată de săruri și oligoelemente, iar rotația diferitelor tipuri de apă minerală cu mineralizație medie / mare ar putea fi strategia potrivită pentru a evita deficiențele minerale fundamentale.  Apele bogate în săruri sunt de asemenea indicate în mod special în condițiile în care apare o transpirație intensă, cu pierderi de electroliți și prin urmare se recomandă tinerilor care practică sport și în special în perioadele foarte calde.

Există mai multe ape minerale pe piață cu o cantitate considerabilă de săruri capabile să suplimenteze nevoile dietetice zilnice. Apa poate fi cu reziduu sec între 250 mg/l și 1000 md/l.

Apa pentru femei

Femeile trec prin schimbări hormonale si au nevoie de o cantitate echilibrata in minerale naturale. Menținerea unui echilibru hidrosalin adecvat este fundamentală în menținerea unei bune homeostazii psihofizice. În special, în anumite momente ale vieții unei femei (pubertate, sarcină, alăptare, menopauză) se cere acordarea unei atenții deosebite. O apă oligominerală – pentru a nu tulpina rinichii; o apă cu un reziduu sec de peste 500 mg/L, bicarbonatata – pentru a promova procesele digestive; o apa cu potasiu ( K), foarte important, o apă cu calciu peste 100 mg/l , magneziu, de asemenea. Se recomandă apă cu un conținut de sodiu de max 20 mg/l, având în vedere tendința mai mare de retenție a apei.

Ca să beneficiem de un raport important și cât mai variat de minerale, schimbăm sortimentele de apă cam la 2 săptămâni. Nu este indicat să consumăm același fel de apă pe perioadă îndelungată.

 

Dr. Biolog Constantin Munteanu

www.bioclima.ro