TOTUL DESPRE APĂ

ÎNTREBĂRI SI RASPUNSURI/ Q&A

By May 22, 2020 August 20th, 2020 No Comments

 

Ce inseamna o apa buna?
R: O apa buna inseamna apa cu valoare nutrițională.
Se confunda grav puritatea cu mineralizarea totala. Apa buna este apa bogata in minerale naturale, care-i dau valoarea nutrițională. Apa pura, sau purificată,distilată, ionizata, alcalinizata, poate fi obținută prin diferite tehnologii de filtrare, dar este o apa doar curata microbiologic, adica potabilă. Dar este o apa moarta. Adica apa fara electroliți/minerale. Ca sa poată fi transportată la celule,apa trebuie sa aiba electroliți/minerale. Electroliții atrag moleculele de apa, apa urmează electroliții. Singura apă valoroasă, bogată în nutrienți, cu valoare nutrițională reală și cu electroliți/minerale naturale, este APA MINERALĂ NATURALA, în care nu se adaugă nimic si nu se intervine în mod artificial. În acest mod, apa ajunge la celule aşa cum a fost ea făcută şi echilibrată în cel mai performant laborator pe care îl cunosc, NATURA. Apa făcută la pulsul pământului si păstrează informaţia energetică atât de necesară organismului matricea minerală a rocilor cât şi structurarea moleculara. Avem pe piața, destula apa minerală naturala îmbuteliată pentru toate gusturile. Sa nu uitam ca apa ne asigura si ne completează  o parte importanta din necesarul zilnic de minerale naturale.

Dilema multora este apa imbuteliata vs. la filtru? Care e cea mai buna pentru organism?
R: Stiu, este dilema multora:) Nu toate apele îmbuteliate sau pe care le consumăm, sunt la fel. Internetul este plin de reclame la tot felul de aparate de filtrare, ozmoza inversa, ionizare, care promit ca scot apa vie, apa alcalină, etc. Apa care rezulta din toate aceste sisteme de filtrare, este o apa fara valoare nutrițională, este o apa moarta. PUNCT!
EXISTĂ 2 CATEGORII CU DIFERENȚE URIAȘE.
O categorie este cea în care intră apa filtrată/purificată, alcalinizata prin orice fel de aparate/metode, iar cealaltă este APA MINERALĂ NATURALA.
Sa le luam pe rand;
Apa filtrata/purificată prin osmoză inversă (care e foarte la modă) este o tehonogie de filtrare care elimină aproximativ 98% impuritățile/particulele organice și microorganismele, dar și 95% din compușii ionici, astfel că obținem o apă destructurată, cu valoare biologică 0.
Apa “vie” sau ionizată si alcalinizata. Se afirma ca separa electric hidrogenul de oxigen astfel alcalinizeaza apa. Ca aceasta sa reuseasca ar trebui indeplinita cel putin o conditie. Apa de la catod sa fie separata de cea de la anod ca sa nu se amestece. Atmosfera gazoasa de la suprafata apei ar trebui sa fie vaccumata permanent. Ambele conditii ar trebui indeplinite. Daca apa din aparat nu poate fi separata din cele 2 jumatati ale vasului, ( si nu este),doar consumi enorm de mult curent ca sa produci 2 l de apa moarta.
APA PURĂ. O mai găsim îmbuteliată pe etichetă sub această denumire de “apă pură”, dar filtrată prin același proces. Dar pentru a fi mai placută la gust i se adaugă minerale artificiale în  cantități mult mai mici. Pe etichetă este specificat “cu adaos de săruri minerale”. Practic, toate aceste ape sunt ape moarte, ape artificiale. Si de ce sa ne păcălim organismul cu ceva artificial??
Mai mult decât atât, atunci când consumăm o apă artificială sau deloc mineralizată, organismul nostru trebuie să adauge electroliți la această apă, luând din rezervele corporale și așa insuficiente. Asta duce la diluarea electroliților și redistribuirea insuficientă a apei în organism și poate duce la dezechilibre in organism. Gândiți-vă  la asta ori de câte ori beți litri de apă purificată, filtrată, ionizată, de osmoză inversă, etc…
Apa trebuie sa aiba electroliți/minerale.
Singura apă valoroasă, bogată în nutrienți, este APA MINERALĂ NATURALA, în care nu se adaugă nimic si nu se intervine în mod artificial. În acest mod, apa ajunge la celule asigurându-ne  o parte importanta din necesarul zilnic de minerale naturale.

Putem consuma apa de la reteaua orasului? Care sunt riscurile?
R: Apa din rețeaua orașului este apa țeviană:)) este potabilă conform standardelor impuse. Dar atat. Stim ca conductele rețelei de apa potabilă sunt foarte vechi. Apa de rețea este captata din Argeș si Dâmbovița. De aici trece printr-un proces lung pana sa ajungă potabilă. Vine încărcată cu diverși compuși plina de microbi si tulbure. I se injectează ozon. Apoi ridicată cu pompe, ajunge in bazinele de decantare. Prin ea plutesc o puzderie de particule. De aici incepe procesul de curățare. PH-ul se reglează cu picaturi din lapte de var.
Apoi filtrata apoi i se adauga substante de curățare, sulfat de aluminiu, var, acid sulfuric, clor. Sigur in cantitati controlate si permise. Dar…trecând prin atatea procese, cam cat de buna credeți ca este?
România este o tara foarte bogata in ape minerale naturale. Confortul de a bea apa moarta vs de a cumpara apa minerală naturala, ( indiferent de tipul de îmbuteliere),se va regăsi in dezechilibrele din organism.

Ce apa plata recomand sa bem?

R: România este foarte bogata in regiuni cu geodiversitate. Geodiversitatea inseamna, forme si structuri geologice, plantele, rocile, mineralele, cristale, soluri hidro-geologice catenele muntoase, de vulcanism, prin care acestea s-au format.
Apa in circuitul ei are o calatorie lunga de sute si mii de ani in subteran. Este lichidul cu cel mai protejat de poluare, iar mineralele cele mai naturale si mai necontaminate venind in subteran unde substanțele chimice nu au ajuns in sol. In drumul parcus au loc o serie de reacţii între apă şi matricea minerală a formaţiunilor traversate, adsorbţia unor ioni de pe suprafeţele argiloase, de asemenea absorbţia unor gaze, asa apare apa minerală natural carbogazoasa.
Practic, apa are memorie.
Zonele bogate in minerale naturale se afla in Covasna-Harghita dar avem si in alte zone izvoare bogate in minerale naturale.
De ex: avem apa plata AUR’A, ( pentru toate categoriile de varsta inclusiv bebeluși),imbuteliata pe gura de izvor, in sticla, nu se intervine cu absolut nimic. Unica in lume pentru coloizii de aur si argint in mod natural, asa cum vine din munți, trece prin masivul Cracul de aur, are si Ph nici mare nici mic, exact cat avem nevoie. Avem Biborteni, foarte buna si foarte bine echilibrata, Perla Harghitei (plata cea cu capac roz), Perla Moldovei foarte buna cu PH mare, Valcele o apa minunata, Perla Covasnei, Tiva Harghitei, Borsec, Aquavia.

Ce apa carbogazoasa recomand. Exista restricții in consumarea ei? 
R: Apa natural carbogazoasă este mai bogată în minerale, decat apa carbogazificata sau apa minerală naturala plata.
În majoritatea cazurilor, dioxidul de carbon este legat genetic de prezenţa corpurilor intruzive din apropierea zonelyor în care, în perioade geologice trecute, au existat vulcani activi. Aceste emanaţii de dioxid de carbon (CO2) se numesc manifestări post-vulcanice sau mofete, adică dioxidul de carbon degajat prin crăpăturile scoarței terestre în fazele finale ale activității vulcanice. Dioxidul de carbon sub formă gazoasă iese către suprafaţă prin intermediul fisurilor, penetrând rocile din calea sa și extragând un plus de minerale, aceasta este apa minerală natural carbogazoasă. Apa carbogazificata, este apa minerală naturala plata, in care se introduce CO2 ( dioxid de carbon), dar a carei compoziție chimica ramane la fel. Apa carbogazoasă/carbogazificata, precum și apa plată nu conțin calorii, prin urmare nu pot duce la creșterea în greutate. Cu toate acestea, în dietele se recomandă să se bea apa plata. De ce? Pt ca CO2 ( dioxidul d carbon),ar putea stimula secreția gastrică și motilitatea, crescând pofta de mâncare. Prezența CO2 în apă poate genera balonare abdominală, disconfort, în special la persoaneleor care suferă deja de dilatație gastrică și alte tulburări ale tractului digestiv. Pentru copii nu recomand apa minerală naturala, carbogazoasa. Are un conținut prea mare de minerale pentru a putea fi filtrate.
Pentru a îmbunătăți funcționalitatea sistemului digestiv, cele mai potrivite ape sunt cele bicarbonatate – calcice care, băute în timpul meselor, stimulează golirea gastrică, limitând aciditatea, promovând astfel activitatea enzimelor din pancreas. Altfel,spus, cand aveti o masa copioasa si grea, apa minerală naturala, carbogazoasa. Borsec, Vâlcele, Tusnad, Biborteni, Perla Harghitei Poiana Negri, excepționale. Aceste ape sunt natural carbogazoase. Pentru un plus de gust, unele mai sun cu un adaus de CO2 si scrie pe ele. Îmbogățite cu CO2( dioxid de carbon).

Ce apa este recomandata copiilor mici? 
R: Pe măsură ce copilul se dezvoltă, devine din ce în ce mai activ, iar necesitățile lui metabolice sporesc, ceea ce face necesar să se ajusteze aportul hidrosalin. În această fază, sunt preferate apele oligominerale și mediu mineralizate și printre acestea, în special cele bicarbonatate-calcice (cu conținut de calciu mai mare de 150 mg/l). Acestea din urmă furnizează calciu în formă ionică, extrem de biodisponibil și sunt, prin urmare, indicate la cei care, ca și copilul în creștere, au o nevoie crescută pentru acest element. Există o lipsă frecventă de calciu la copii și în special la 85% dintre fete și 47% dintre băieți nu ajung la o adecvată doză zilnică al acestui element în dietă. În faza de creștere maximă a scheletului, organismal poate avea nevoie și de 300 mg de calciu pe zi. Nevoia zilnică a acestui ion este de aproximativ 1200-1500 mg.
Apele bicarbonatate-calcice sunt recomandate cu tărie în cazul intoleranței sau alergiilor la laptele de vacă, principala sursă de calciu alimentar. Cantitatea zilnică de calciu (mg) necesară:
1-6 ani – 800 mg
7-10 ani -1000 mg
11-17 ani 1200 mg
Apa pentru bebeluși trebuie sa aiba o cantitatea mica de minerale trebuie sa fie echilibrata, sa nu aiba pH mare si atentie la Sodiu. Cantitatea de sodiu trebue sa fie mai mica de 5 mg/L. Recomand o apa cu rezidu sec de la 250 in jos. Pentu reconstituirea laptelui formula, este recomandat sa se folosească apa plata oligominerala, si poate fi încălzită pana la maxim 70 grade. In nici un caz nu se fierbe. Ca prima recomandare avem AUR’A pt ca este in sticla de sticla si este săraca in sodiu, ca alternativa avem Bucovina, Aquatique poate fi si Borsec.

Ce apa e cea mai recomandata pentru gatit? Din ce in ce mai multe persoane care gatesc cu apa plata. Este corect?

R: Sa nu cadem in extreme. Apa plata nu se fierbe!
Prin fierberea apei plate, se concentrează mineralele din apa prin evaporare si se precipita calciul, astfel se strica echilibrul natural al mineralelor.
Din punctul meu de vedere nu este cazul sa irosim apa minerală naturala, pentru gătit. O bem, asa cum este îmbuteliată, este mult mai valoroasa:). Pentru gătit ar fi indicat sa gătim cu apa filtrata, aici sunt utile aparatele de filtrare, in special cel cu ozmoza inversa. Pentru gătit si pt igiena corpului.

Am auzit la multe persoane ideea ca o anumita apa nu le potoleste senzatia de sete. Care ar fi explicatia?
R: In primul rand alegerea apei, este o chestiune de gust. Creierul tine cont si de gust dar si de necesitatile organismului. Cum stim?
Cand bem apa si simtim ca nu ne saturam, inseamna ca bem o apa oligominerala ( adica mai potrivita pt bebelusi si copii), iar necesitatile noastre ca adulti, sunt mai mari.
Cum stim ce apa sa alegem? Nimic mai simplu
Citim eticheta.:)
Pe eticheta prima data ne uitam la minerale, fiecare mineral in parte are niste valori, cantiatea o găsim mentionata in mg/L. Mineralele, se găsesc în apă disociate, sub formă de electroliţi: calciul (Ca), magneziul (Mg), sodiul (Na) şi potasiul (K), bicarbonatul (HCO3), clorul (Cl), sulfatul (SO4) şi azotaţii (NO3). La acestea se adaugă oligoelementele reprezentate prin metale şi metaloizi cu o concentraţie redusă atât în apă, cât şi în corpul uman, precum manganul (Mn), fierul (Fe), fluorul (F), siliciul (Si), seleniul (Se), zincul (Zn) Iod, cupru, crom, molibden etc, toate acestea având un rol hotărâtor în constituirea şi funcţionarea organismului uman.
Am avea nevoie zilnic de următoarele cantitati de minerale;
Sodiu – intre minim 500 mg si 3,4g/zi
Potasiu- minim 2500 mg/zi
Calciu – minim 800 mg/zi
Magneziu – intre 300-500 mg /zi
Clor -minim 750 mg/zi
Fosfor -1200 mg/zi
Sulf – 700-1500 mg /zi
Asadar, Creierule ste minunat, pt ca tine cont si de gustul nostru dar si de nevoile organismului. Stingem setea cu apa potrivită organismului nostru. Ascultați-l si beti apa care va satura. Recomand sa cumpărați mai multe sortimente de apa si sa le beti pe fiecare separat pe parcursul unei zile, in fiecare zi, alt sortiment. Asa va dati seama la care apa sa va intoarceti. Mai mult, rco,and sa schimbati din 2 in 2 saptamâni sortimentul de apa minerală naturala. Bici o apa nu este identifica din punct de vedere chimic( al mineralelor). Ce conține una nu conține atata. Făcând cure de cate 2 saptamâni ne bucurăm de mai multe si diferite minerale, foarte valoroase pentru organism si vom descoperi ca apa are gust 🙂

Multa lume evita pet-uri de teama sa nu influenteze calitatea apei. In ce masura apa imbuteliata la pet ne poate afecta sanatatea?

R: Acesta este un subiect complex si dureros pentru marea majoritate a consumatorilor de produse îmbuteliate in PET.
PET – este unul dintre cele mai comune forme de plastic, intalnit la sticlele de apa si de suc. E proiectat pentru o singura folosinta, utilizarea repetata creste riscul de dezvoltare a bacteriilor. A nu se folosi pentru transportul lichidelor calde ori fierbinți, căci odată cu creșterea temperaturii se elimină substanțe periculoase organismului uman. Sticlele de apă minerală au trecută o dată de valabilitate nu pentru produsul în sine, căci apa nu expiră, ci pentru ambalaj, care după data menționată pe etichetă începe să se degradeze și să afecteze calitatea produsului conținut în ambalaj, daca sta prea multe luni in pet.
BPA ( bisfenolul), este o substanța chimica folosită in fabricarea maselor plastice. Cel mai adesea policarbonatul este găsit în recipientele de apa refolosibile, rigide. Practic plasticul ne înconjoară viata. De la biberoanele sugarilor, jucarii si marea majoritate a produselor alimentare sunt ambalate in plastic. In Decembrie 2016 Comisia Europeană a hotarat sa elimine utilizarea BPA si va intra in vigoare anul acesta.
Sunt fabrici care deja, de ceva timp, nu mai folosesc aceasta substanța la fabricarea sticlei tip pet. Mineralele din apa nu se degradează, singura teama ( si uneori pe drept), vine din conditiile de depozitare de la fabrica, pana ajunge la raft. Cititi eticheta, e foarte important ca termenul de îmbuteliere sa fie cat mai mic fata de data la care cumpărați de la raft. Pentru consumul apei minerale naturale, orice varianta de îmbuteliere este mult mai buna decat orice apa obținută prin diferite tehnologii ( despre care am spus mai sus), adica apa lipsită de minerale/valoare nutrițională.
Evident ca cea mai sigura forma de îmbuteliere, este in sticla de sticla. Recomand macar bebeluși si copii sa consume apa din sticla de sticla. Este cea mai sigura isi pastreaza proprietățile Ph-ul si nu exista nici un risc indiferent de data la care a fost îmbuteliată.

Sunt ape care ajuta la ameliorarea unor afecțiuni? cum ne poate ajuta?
R: Da! Vâlcele, este o apa extraordinara cu un continut de minerale absolut minunat, recomandata de medici pentru aciditate gastrica, ulcer si diferite probleme digestive, in special in constipație dar si pentru un bust de minerale in perioade de oboseala in anemii, asteniilor de toamna/primăvara. Conține in cantitate mare din cel mai important sistem tampon, HCO3 ( bicarbonat). Se gaseste in marile hypermarketuri.
Alta minune de apa este AUR’A, unica in lume pentru coloizii de aur si argint, in mod natural. Stim ca acesti coloizi sunt antibacterieni, antiseptici. Vine cu un PH exact cat avem nevoie ținând cont de alimentația acida si alimentele super procesate. Foarte echilibrata ca si compoziție chimica si vine îmbuteliată in sticla de sticla.

De multe ori descoperim ca avem preferinte diferite in privinta apei. Suntem obisnuiti cu ideea ca apa este o necesitate, dar este ea doar o chestiune de gust?

R: Cu certitudine apa este o chestiune de gust. Dar nu numai. Oamenii consuma apa datorita senzației de sete.. dar este de fapt, primul semn al unui organism deshidratat. Apa este cea mai buna sursa din care corpul isi poate lua minerale NATURALE.
Reînnoirea apei în corpul uman se face într-un ritm de 10 – 15% pe zi la copil şi de 6% pe zi la adult. Cu alte cuvinte în cca. 4 – 5 săptămâni, 60% din corpul nostru se schimbă in totalitate, la nivel celular, consumând apa.
Mai mult biodisponibilitatea mineralelor din alimentatie au o rata de asimilare mult mai mica trecând prin procesul de digestie.
Rata absorbtiei mineralelor din apa este mult mai mare( 98%), in decurs de 15-30 min.de la ingerare, pt ca absorbția se face direct din intestin. De aceea este recomandat sa bem 1-2 pahare de apa inainte cu 30 min de masa.
In final, APA ESTE SEVA VIETII PE PAMANT. Este sursa noastră de viață, pe care nu avem voie să o irosim, pe care trebuie să o onorăm și căreia trebuie să-I recunoaștem valoarea.

Leave a Reply