Skip to main content

Știm deja că apa de la robinet nu o putem bea din foarte multe motive, iar cei care susțin că este sigură și o putem bea liniștiți fac o glumă proastă, pentru că nu se documentează. 

Pentru apa de la robinet cu certitudine este necesar un filtru. Cel mai util și eficient este filtrul de osmoză inversă cu lampă UV. Elimină totul, omoară toate bacteriile și obținem o apă foarte curată cu care să gătim, spălăm vase, fructe, legume, carnea și o folosim la menaj. Un filtru bun, performant și complet costă în jur de 1000 lei. Unele susțin că au un cartuș de remineralizare, dar sunt doar povești de marketing, pentru că se adaugă Ca și Mg, două minerale de sinteză obținute chimic în cantitate foarte mică, care practic înseamnă nimic, nu aduc niciun beneficiu . 

Dar o fi bună de băut? 

NU! Sau mai bine zis: nu pe termen lung. Puteți să beți o lună, maxim două.

De ce? Pentru că filtrul elimină chiar TOT. Practic, rămâne o apă fără valoare nutrițională, fiind complet lipsită de minerale. Valoarea nutrițională a apei îi este dată de cantitatea și varietatea de minerale. Apa fără minerale înseamnă hidratare insuficientă, iar pe termen lung poate provoca dezechilibre în organism. 

Cănile de filtrare, care sunt foarte la modă și foarte promovate, nici nu dau nume, căci toate sunt la fel, conțin filtru de carbon granulat și rășină schimbătoare de ioni. 

Cărbunele activ din filtrul cănii elimină clorul, CLORUL este absorbit de carbon, iar  SURPRIZĂ, în apa fără clor se dezvoltă bacterii, mai exact în filtru. De aceea și apa de la robinet este tratată cu clor. Cărbunele activ este un mediu care adăpostește dezvoltarea organismelor. 

Filtrele de carbon nu elimină toate metalele grele și o mulțime de alți contaminanți. Trebuie înlocuite atunci când sunt uzate, căci recontaminează apa, pentru că în filtru, așa cum am spus, se dezvoltă bacterii. Filtrele nu sunt gratis, costă.

Este o naivitate să crezi că o cană de 45 de lei îți furnizează apă de izvor. Aud pe rețelele de socializare diferiții specialiști, unii chiar doctori, care spun că minerale din alimente ne sunt suficiente și asta mă sperie.

Ei rezumă totul la propriile venituri, având impresia că toți oamenii își permit să mănânce ceea ce ei mănâncă. Îmi permit chiar să spun că sunt rupți de realitatea din jurul lor. Cruda realitate este că majoritatea românilor mănâncă mult și prost și nu pentru că vor, ci pentru că nu au bani să mănânce bine și sănătos. Mâncarea sănătoasă este foarte scumpă. Adevărul este că mineralele din apa minerală naturală PLATĂ sau CARBO ne completează aportul necesar de minerale pe care nu le luăm din alimente.  Nu există niciun aparat de pe fața pământului, oricât de scump sau performant ar fi, care să poată imita structura moleculară și compoziția chimică a apei minerală naturala. 

Dragilor, nu vă dau soluții extreme. Dacă nu aveți apă cumpărată în casă sau nu vă permiteți, puteți să beți și apă de la filtre o lună, două, trei că nu o să muriți. Doar că, apa băută din filtre pe termen foarte lung este ca și cum ați face o tocăniță pe care o mâncați toată viața. Dacă alegem să mâncăm o varietate de alimente, la fel trebuie să alegem și apa, căci fiecare apă îmbuteliată din izvoarele României conține cantitate și varietate de minerale. Prețuiți-vă sănătatea! Să fiți sănătoși!