Skip to main content

Știm deja că apa de la robinet nu o putem bea din foarte multe motive, iar cei care susțin că este sigură și o putem bea liniștiți fac o glumă proastă, pentru că nu se documentează. 
Suntem bombardați de reclame la aparate de filtrare sau sisteme de purificare a apei, unele chiar foarte scumpe care promit ca ionizează ca alcalinizează, ca beneficiile sunt adevărate minuni. NIMIC MAI FALS.
Ce fel de apa obținem din aceste aparate?
Pentru apa de la robinet cu certitudine este necesar un filtru. Cel mai util și eficient este filtrul de osmoză inversă cu lampă UV. Elimină totul, omoară toate bacteriile și obținem o apă foarte curată cu care să gătim, spălăm vase, fructe, legume, carnea și o folosim la menaj. Un filtru bun, performant și complet costă în jur de 1000 lei. Unele susțin că au un cartuș de remineralizare, dar sunt doar povești de marketing, pentru că se adaugă Ca și Mg, două minerale de sinteză obținute chimic în cantitate foarte mică, care practic înseamnă nimic, nu aduc niciun beneficiu . 

Dar o fi bună de băut? 

NU! Sau mai bine zis: nu pe termen lung. Puteți să beți o lună, maxim două.

De ce? Pentru că filtrul elimină chiar TOT. Practic, rămâne o apă fără valoare nutrițională, fiind complet lipsită de minerale. Valoarea nutrițională a apei îi este dată de cantitatea și varietatea de minerale. Apa fără minerale înseamnă hidratare insuficientă, iar pe termen lung poate provoca dezechilibre în organism. 
Dragilor, nu vă dau soluții extreme. Dacă nu aveți apă cumpărată în casă sau nu vă permiteți, puteți să beți și apă de la filtre o lună, două, trei că nu o să muriți. Doar că, apa băută din filtre pe termen foarte lung este ca și cum ați face o tocăniță pe care o mâncați toată viața. Dacă alegem să mâncăm o varietate de alimente, la fel trebuie să alegem și apa, căci fiecare apă îmbuteliată din izvoarele României conține o cantitate și varietate de minerale, unica. Prețuiți-vă sănătatea! Să fiți sănătoși!