Aprox 40 de studii s-au facut pe efectele benefice ale Bicarbonatului.
– reduce aciditatea alimentelor acide
– foarte util pentru digestie, rol de tamponare în cazul persoanelor sensibile la aciditatea gastrică.
– influenteaza benefic echilibrul acido-bazic, precum și pH-ul sângelui și concentrația de bicarbonat în fluidele biologice.
– Scade aciditatea cavității bucale prevenind cariile.
– previne calculii renali cu oxalat de calciu și acid uric. Bicarbonatul are o mulțime de alte beneficii și il găsiți in mod natural in apa minerală naturală plată și Carbo.
Bicarbonatul este prezent în toate fluidele corporale și organe și joacă un rol major în echilibrul acido-bazic din corpul uman. Este un element esențial în corpul nostru. Secretat de stomac, este necesar pentru digestie. Când este ingerat, de exemplu, cu apă minerală, ajută la tamponarea acidului lactic generat în timpul efortului și, de asemenea, reduce aciditatea componentelor dietei. În cele din urmă, are un efect de prevenire a cariilor dentare.
Primul organ în care alimentele, băuturile și apa rămân în corpul nostru este stomacul. Membrana mucoasă a stomacului uman are 30 de milioane de glande care produc suc gastric care conține nu numai acizi, ci și bicarbonat. Cel puțin o jumătate de gram de bicarbonat este secretat zilnic în stomacul nostru. În stomac, bicarbonatul participă la o barieră mucus-bicarbonat considerată ca prima linie a mecanismelor de protecție și reparare. La neutralizarea cu acid, din bicarbonat se produce dioxid de carbon. 6,17 g de bicarbonat de sodiu părăsește rapid stomacul odată cu mâncarea.
Efectele bicarbonatului din apa.
Bicarbonatul din apă să joacă un rol de tamponare în cazul persoanelor sensibile la aciditatea gastrică. Astfel, bicarbonatul din apa este foarte util pentru digestie.
De ce bicarbonatul de sodiu ( alimentar), nu poate fi înghițit zilnic? Bicarbonatul de sodiu conține 40% bicarbonat si 60% sare ( de aceea se numeste bicarbonat de sodiu). Mucusul acoperă stratul glandular al mucoasei. Mucusul este format din 98% apa si 2% substanțe ANORGANICE care atrag apa. In acest strat se formeaza o solutie naturala de tampon numita bariera de mucus si este scutul protector natural impotriva acidului din stomac. O cantitate prea mare de sare ( din bicarbonat), alterează proprietățile mucusului de retinere a apei. Neutralizarea in exces a acidului si depunerea de sare in acest strat face mucusul mai putin omogen si lipicios permițând acidului sa pătrundă in mucoasă ceea ce produce DURERE.
Cel mai important efect al ingerării bicarbonatului O DATĂ CU APA, este modificarea echilibrului acido-bazic, precum și pH-ul sângelui și concentrația de bicarbonat în fluidele biologice. A fost studiat în special la persoanele active fizic. Dintre tipurile de acid produse, acidul lactic generat în timpul exercițiilor este tamponat de bicarbonat. Un studiu afectat cu Apă minerală care conține bicarbonat (> 600 mg/l) a avut un efect asupra echilibrului acido-bazic iar la subiecții sănătoși a produs o creștere semnificativă a pH-ului urinar din cauza bicarbonatului ingerat (1685 mg/l).
Prevenirea calculilor renali
Bicarbonatul reduce, de asemenea, ACIDITATEA componentelor dietetice, cum ar fi proteinele si s-a dovedit că reduce foarte mult excreția urinară de calciu. Un studiu recent a demonstrat că o apă minerală bogată în bicarbonat este utilă în prevenirea recurenței calculilor renali cu oxalat de calciu și acid uric.
Bicarbonatul de sodiu, precum și sărurile de citrat și fosfat NU CRESC tensiunea arterială în aceeași măsură ca și sarea. Studiile asupra apei minerale care conține bicarbonat de sodiu a confirmat absența efectului asupra tensiunii arteriale la persoanele în vârstă.
S-a demonstrat că bicarbonatul scade aciditatea plăcii dentare indusă de zaharoză, iar capacitatea sa de tamponare este importantă pentru prevenirea cariilor dentare. Alte studii au arătat că bicarbonatul inhibă formarea plăcii dentare și, în plus, crește absorbția de calciu de către smalțul dentar.
Apele bicarbonatate adică cu conținut crescut de bicarbonat reprezintă protecția împotriva leziunilor gastrice induse de alcool. Astfel cu apă cu cantitate mare de bicarbonat protejează atât de stresul oxidativ cat și de leziunile gastrice hemoragice cauzate de etanol ( alcool).
Bicarbonatul ajută persoanele active fizic să combată oboseala.
Astfel, consumul de apă minerală care conține bicarbonat înainte de antrenament vă va ajuta să reduceți oboseala musculară și, astfel, să creșteți performanța exercițiilor fizice pe termen scurt.
De fapt, pentru a optimiza performanța, este important să minimizăm oboseala și să întârziem apariția acesteia. Sportivii sunt conștienți de substanțele care ar putea compensa oboseala și, începând cu anii 90, utilizarea apei cu bicarbonat a devenit obișnuită printre sportivi pentru a tampona acizii produși în timpul exercițiilor fizice.
APA MINERALĂ
Apele minerale naturale sau de izvor au conținuturi variate de bicarbonați, de la câteva zeci până la sute de mg/litru pentru apele plată ( Carpatina light) și de la câteva sute până la mii de mg/litru pentru apele spumante (cum sunt Valcele, Tusnad si toate celelalte ape Carbo). Studiile au arătat un efect benefic asupra echilibrului acido-bazic al unor ape minerale care conțin mai mult de 600 mg de bicarbonat pe litru, persoanele active fizic trebuie să bea cantități mai mari de apă pentru un efect asupra oboselii în timpul exercițiilor fizice. La sportivi, mai mulți autori au demonstrat o creștere semnificativă a pH-ului și a bicarbonatului din sânge.
Apele cu cea mai mare cantitate de Bicarbonat
VÂLCELE – 3233 mg, are cea mai mare cantitate de aceea este terapeutica pentru afecțiuni digestive si terapie pentru întregul organism.
ARTESIA -516 mg
Perla Harghitei -305 mg
Carpatina light semi plata este mai mult plata -1037mg
Majoritatea apelor Carbo care au bicarbonat ( HCO3), peste 1000mg sunt extraordinare.
Borsec- 1781 mg
Tusnad- 1365
Poiana Negri- 1164
Carpatina Carbo -1037
Bibliografie
http://www.mgwater.com/bicarb.shtml#beneficial
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/composition-of-mineral-waters-sourced-from-europe-and-north-america-in-respect-to-bone-health-composition-of-mineral-water-optimal-for-bone/25096C41CE9D3DC70F95C2B6971E3985