În mediul online, dar nu numai, circulă multe mituri despre apa îmbuteliată în PET.
Dacă nu știați în Europa, apa a fost inclusă în legislație ca aliment și se supune legii alimentului. Așadar, atât marii retaileri, (supermarketurile) și orice magazin care vinde apa, trebuie să depoziteze apa conform legii. De asemenea îmbuteliatorii trebuie să transporte și să păstreze apa minerală naturală în condițiile prevăzute de legea alimentului, iar în caz contrar există amenzi mari! Așadar, cel puțin din acest punct de vedere, temerile nu sunt neapărat justificate.
Cea mai mare temere a românilor când vine vorba despre apa la pet a rămas prezența celebrului Bisfenol despre care s-a dovedit, la un moment dat, că provoacă cancer și dezechilibre hormonale.
BPA (bisfenol), acel compus chimic găsit într-un tip de material plastic, numit policarbonat, se folosea într-adevăr, cu ani în urmă, la fabricarea pet-urilor. Datorită semnalelor de alarmă trase de comunitatea internațională a cercetătorilor și medicilor, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a luat măsuri. În 2018 printr-o directivă care a intrat în vigoare în 2020, a fost limitată utilizarea Bisfenolului la fabricarea recipientelor de tip pet sau plastic, în special în produsele destinate bebelușilor. Dacă vă uitați atent, o să vedeți că PET-urile în care este îmbuteliată apa, sunt mult mai subțiri, materialul nu mai este rigid. Practic, bisfenolul făcea ca pet-ul să fie foarte rigid.
Unii producători au optat pentru ambalaje 100% reciclabile, mult mai prietenoase cu mediul. Apa este imbuteliată in pet-uri, fie 100% reciclate (adică făcute din alte sticle pet), fie 100% reciclabile (pot fi transformate în pet-uri noi), sau în Plant Bottles (produse parțial din plante).
Iată câteva informații eronate care circulă printre noi și explicațiile necesare:
Mit: 4 din 5 consumatori cred că bând apă dintr-o sticlă care a fost lăsată în soare poate cauza cancer.
Fapt: Sticlele de apă din plastic lăsate în mașini, de exemplu, nu vor extrage substanțe cancerigene în apă și a fost confirmat de institutul de tratarea cancerului din Londra.
Sticlele de apă din PET sunt 100% reciclabile, incluzând capacul și eticheta. Aproape toate autoritățile locale acceptă sticle de plastic ca parte a sistemului de colectare de uz casnic.
Este un mit că apa care a congelat într-o sticlă de plastic poate cauza cancer. Din nou, aceasta este o informație fără fundament științific. Organizația de cercetare a cancerului din UK și Institutul de Cancer Research John Hopkins University din America au discreditat aceste afirmații, spunând ca nu există dovezi științifice convingătoare care să le susțină.
În comparație cu apa din sticlă de sticlă, apa îmbuteliată în pet nu își păstrează structura moleculară sau calitatea pe termen foarte lung, însă, mineralele din apă nu se degradează. Fară nicio ezitare, prima mea recomandare este să alegeți apa în sticla de sticlă, mai ales pentru copii. În sticlă, apa își păstrează structura moleculară cu care vine de la pulsul pământului, dar și compoziția chimică, așa că avem garanția că beneficiem de toată valoarea și bogăția de minerale, fără să fie alterate pe termen mai lung. Din păcate, în România, avem foarte puțină apă îmbuteliată în sticlă de sticlă.
Dar, în final, pentru o hidratare corectă, sigură și benefică, apa minerală naturală din izvoare subterane (nu din foraje) rămâne alegerea nr 1. În orice variantă este îmbuteliată apa, este mult mai bună decât apa de la robinet sau orice apă obținută prin diferite tehnologii de filtrare. Aceasta din urmă este o apa lipsită de bogăția de minerale, nu are valoare nutrițională și, evident, nu ne ajută să obținem hidratarea corectă de care avem atâta nevoie.
În continuare vă las câteva informații și recomandări despre tipurile de plastic si reciclarea lor, acolo unde este posibilă.
Pe fiecare etichetă a pet-urilor găsim simbolul triunghiului format din săgeți și un număr de la 1 la 7 în interiorul simbolului. Scopul acestor numere este de a ajuta la identificarea tipului de plastic folosit pentru realizarea pet-ului, dat fiind faptul că nu toate tipurile de plastic sunt reutilizabile sau reciclabile. Înțelegerea celor 7 coduri face ca procesul de reciclare să fie mai ușor, astfel vom sti care produse de tip PET sunt reciclabile și care nu.
1 – pet-ul poate fi reciclat, dar nu reutilizat.
2 – Polietilen de mare densitate (HDPE)-HDPE este un tip rigid de plastic din care se produc bidoanele pentru detergenți, jucării și unele pungi. Este tipul de plastic cel mai des reciclat și este considerat printre cele mai puțin periculoase forme de plastic. Acest tip de plastic este rezistent și nu este afectat de expunerea directă la soare. De aceea este folosit pentru a produce mese de picnic, containere de gunoi, bănci și alte produse care necesită durabilitate. Produsele din HDPE sunt reutilizabile și reciclabile.
3 – Policlorură de vinil (PVC). Produsele din PVC nu sunt reciclabile, iar multe dintre acestea nu sunt nici reutilizabile.
4 – Polietilen cu densitate mică (LDPE). Acest tip de plastic e considerat mai puțin toxic decât altele, însă nu este reciclat. Produsele din LDPE sunt reutilizabile, dar nu reciclabile.
5 – Polipropilen (PP). PP este un tip de plastic dur și ușor care are calități excelente de rezistență la căldură. E folosit pentru ambalarea alimentelor (pentru a le menține proaspete), pentru realizarea capacelor bidoanelor, a recipientelor de margarină și iaurt și a paielor dar și a pet-urilor. Produsele din PP sunt considerate sigure pentru reutilizare si reciclare.
6 – Polistiren (PS). Produsele din PS trebuie evitate acolo unde este posibil, reciclarea acestora fiind destul de greoaie.
7 – Altele. Produsele din plastic de categoria 7 sunt realizate dintr-o combinație a celorlalte tipuri de plastic sau din formule de plastic mai puțin folosite (precum BPA, policarbonat și LEXAN) și sunt dificil de reciclat, deoarece nu se încadrează într-o categorie fixă. Acest tip de plastic este folosit pentru a face piese de mașină. Produsele din această categorie sunt greu de reciclat și nu se recomandă reutilizarea lor.
Trebuie să învățăm să colectăm sticla pet, pentru că nu avem nici o scuză să sacrificăm sănătatea în favoarea comodității. Nici planeta nu ar mai fi sufocată dacă am învăța să colectăm pet-urile. Dar, crudul adevăr este că nu se colectează – reciclează suficient, mai ales în România.
Fiți responsabili și colectați PET-urile.