Skip to main content

Voi știți care sunt apele minerale NATURALE CARBOGAZOASE?

Pe piață avem două categorii de apă cu CO2 (dioxid de carbon) – Cele natural carbogazoase care vin cu dioxid de carbon natural si originar de la sursa dar pe care se mai introduce CO2 și cele PLATE pe care se introduce CO2 (dioxid de carbon).

Între aceste două categorii de ape este o mare diferență. Care sunt natural Carbogazoase și care nu și ce diferență este între ele? O mare parte dintre apele cu CO2 (dioxid de carbon), pe care le găsim la raft sunt natural carbogazoase, deși pe etichetă scrie Apă minerală naturală „Carbogazificată”. Apele minerale natural carbogazoase, așa cum vin din adâncurile pământului, sunt mult mai bogate în minerale, decât apele plate. De ce? Pentru că vin din izvoare unde în trecut au fost vulcani activi, dioxidul de carbon sub formă gazoasă emanat prin scoarța terestră este preluat de către izvoarele care se află în împrejuri, CO2 în contact cu apa se dizolvă și penetrează rocile întâlnite în calea sa, extrăgând un plus de minerale, de aceea procesul de mineralizare al acestor ape este mai intens. Mai concret Reziduu sec ne arată că o apă cu dioxid de carbon originar vine cu o cantitate de 4 chiar 5 ori mai mare de minerale, decât apele plate.

TOATE izvoarele de apă plată practic doar „spală” rocile de minerale de aceea vin cu o cantitate mult mai mică de minerale și sunt așa numitele ape ” oligominerale”.

Cel mai bun exemplu de apă minerală NATURAL CARBOGAZOASĂ este Carpatina light (cea roz), care vine cu dioxid de carbon originar cu reziduul sec mult mai mare decât orice apă plată (RS 861). Dar dioxidul de carbon nu este suficient atât încât perlajul este foarte fin, adică bulele nici nu se simt. Așa cum este Carpatina light, sunt majoritatea apelor minerale naturale carbogazoase. Însă, din dorinţa de a satisface toate gusturile consumatorilor și de a fi prezenți pe piață cu o gamă cât mai diversificată de produse, îmbuteliatorii mai adaugă o cantitate mai mare sau mai mică de CO2 ca noi să ne bucurăm de o apă efervescentă si spumoasă.

Pe apele plate pe care doar se introduce CO2 (dioxid de carbon), compoziția chimică nu se schimbă ele rămân ape oligminerale dar odată cu introducerea dioxidului de carbon ele devin APE ACIDE, adică PH -ul scade la 5. Aceste ape rămân acide pentru că le lipsesc Bicarbonații care sunt „potențialul de tamponare”. În comparație cu apele minerale natural carbogazoase care vin cu o cantitate mare de HCO3 (bicarbonați) și sunt mai bazice tocmai datorită bicarbonaților.

În concluzie, apele cu dioxid de carbon care conțin o cantitate mai mare de 1000mg de bicarbonați sunt ape mai bazice decât apele cu pH de 8-9 dar fără bicarbonați.

Atunci când va alegeți apa cu CO2 natural carbogazoasa (pe eticheta carbogazificată), nu uitați două lucruri esențiale: Reziduu sec să fie mai mare de 600 mg/L iar cele care au RS mai mare de 1000mg să aibă și cantitatea de bicarbonați mai mare de 1000mg/L.
Aici aveți o listă cu cele mai cunoscute ape minerale natural carbogazoase.
APE MINERALE NATURAL CARBOGAZOASE/ Carbogazificate:

BORSEC
TUSNAD
PERLA HARGHITEI
VALCELE
CARPATINA
LIPOVA
BIBORTENI
HARGHITA
STÂNCENI
POIANA NEGRI
BUCOVINA
DORNA
SPRING HARGHITA