Skip to main content

Apa reprezintă nutrientul principal în organism a cărui absență va fi letală în câteva zile. Importanța cantității de apă pentru prevenirea bolilor degenerative, este esențială. De la naștere si până la sfârșitul vieții, apa este esențială pentru funcționarea organismului. Corpul uman folosește și PIERDE in medie 2,6 liltri de apă în fiecare zi prin patru mari căi: prin tractul respirator (adică prin respirație), prin tractul gastrointestinal, prin piele (care este cel mai mare organ al corpului) și prin rinichi ( adică prin urină). Apă pe care trebuie obligatoriu să o aducem inapoi, deoarece organismul nu are capaciyatea de a stoca apa. Apa asigură buna funcționare a rinichilor prin care se elimină toxinele din organism. Ficatul reciclează 8 L de lichide/minerale pe zi. Apa reglează toate procesele de funcționare a organismului, hidratează pielea si lubrifiază mucoasele. O cantitate de 10 – 15 litri de apă circulă în permanenţă la nivelul tubului digestiv, asigurând dizolvarea şi digestia alimentelor. Necesarul mediu de apă al organismului uman este de 2,6 litri/zi, cantitate care asigură echilibrul hidric la nivelul corpului. Practic, dacă nu aducem inapoi apa eliminată, organismul își va refolosi rezervele de apă, pentru procesele metabolice iar puțina apa existentă se va supraîncarca de toxine, care vor stagna in corp afectând organele si funcționarea lor. Dragii mei, marele maestru al organismului, rinichiul nu poate elimina toxinele din organism fără suficientă apă.

Apa transportă nutrienţii până la ultima celulă. Mineralele din apă sunt mai bio-disponibile decât formele solide. Organismul îşi asigură o parte dintre minerale, din alimente, dar este insuficient. Un aport de minerale, esențial, vine din apa, adica ne completeză necesarul organismului, pentru ca din pacate nu avem o alimentaţie foarte variată. Fructele şi legumele pe care le mâncăm astăzi, cresc adesea pe soluri ale căror resurse minerale au fost de mult timp epuizate și intens tratate cu ingrasaminte chimice.

Obținem suficientă apă pentru funcționarea organismului doar din alimentele pe care le mâncam pe parcursul unei zile?
Într-o măsură foarte mică, mai exact dor 20 % din necesarul de apa il luăm din alimente.
Dr. Kavouras este profesor de nutriție specialist in Endocrinologie si hidratare studiază mecanismele prin care consumul de apă afectează sănătatea și performanța.
Apa pe care o obținem din alimente in urma procesului dedigerare si METABOLIZARE, depășește rar 20% din aportul total de apă, necesar organismului. Chiar dacă alimentatia noastra ar fi foarte bogată în fructe și legume, supe,ceai cafea, sau alte lichide, rareori poate ajunge la 30 % din aportul total de apă. Deci răspunsul este nu , este practic imposibil să rămâi hidratat dacă doar aștepți să-ți iei apa din alimente solide. Deci acesta este cu siguranță un mare MIT! Procesul de digerare a alimentelor produce, de asemenea, o cantitate mică de apă ca produs secundar care poate fi folosit de organism. Apa obținută în acest fel poate asigura aproximativ 10% din necesarul de apă al organismului.
Restul de aproximativ 70% -80% din apa necesară organismului, trebuie să provină din consumul de apa. Nu beți apă doar când vă este sete, beți apă pe parcursul întregii zile, un pahar cu apă pe oră ca organismul să rămână constant hidratat.
Organismul nu are cum să stocheze apă și are nevoie de provizii proaspete în fiecare zi. Același lucru îl afirmă și Autoritatea Europeană pentru siguranța alimentara ( EFSA), că contribuția alimentelor la aportul total de apă din alimente reprezintă aproximativ 20% din necesarul zilnic, de apă. Restul de 80 % trebuie sa vina din aportul de apă pe care trebuie să o bem. Ca organismul să rămână hidratat pe tot parcursul zilei, se bea un pahar cu apă pe oră sau unul la două ore.

TIPS and TRICKS

Beți un pahar cu apa, cu 30 de minute înainte de masă. Te ajută să slăbești stimulând metabolismul și viteza de ardere a grăsimilor din alimentație. Da senzație de sațietate iar porția de mâncare va fi mai mică. Toate organele necesare procesului de digestie și livrare a nutrienților vor fi la parametri optimi de funcționare.
Nu beți mai mult de un pahar cu apă pe oră. Rinichii obosesc fiind obligați sa lucreze excesiv iar lichidele în exces vor fi eliminate înainte de a aduce beneficii pielii și întregului organism. Dacă bei apă noaptea, vei avea un somn odihnitor
Un pahar de apă rece băut înainte de culcare ajută corpul să-și stabilizeze nivelurile de hormoni și substanțe nutritive. De asemenea, acest obicei poate ajuta mușchii și articulațiile să se relaxeze, ceea ce înseamnă că organismul nostru se poate restabili în mod natural, iar a doua zi ne vom simți odihniți și plini de energie.
Nu există nici un lichid care să dețină proprietățile de hidratare ale apei minerale naturale. Beti apa, oameni buni, este sfânta!

 

Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/