În fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, cele mai multe știri sunt despre cât de mulți oameni ajung la spital cu indigestii. Cea mai mare provocare o reprezintă mâncărurile grele și acide, la care se adaugă prăjiturile /dulciurile. Cei mai mulți dintre noi folosim tot felul de suplimente pentru a ne ușura digestia.
Anul acesta vă provoc să faceți un exercițiu simplu: schimbați suplimentele / medicamentele pentru digestie cu apă minerală naturală!
Știu că vi se pare banal, pentru că nu punem mare preț pe apă, dar veți fi surprinși de rezultate. Apa minerală naturală este un aliment din toate punctele de vedere, dar este și cel mai ieftin medicament de prevenție. Vă recomand ca, în perioada sărbătorilor, să aveți în casă 2-3 sortimente de apă minerală plată și carbogazoasă. Respectiv, o apă minerală naturală plată, care să fie ușoară de băut între mese, așa-numita apă oligominerală, care are reziduu sec între 250 mg/L – 500 mg/L (sunt doar câteva care au reziduu sec mai mic de 250 mg/l și sunt ape destinate bebelusilor/sugarilor).
REZIDUU SEC ( îl găsim pe etichetă), înseamnă cantitatea totală de minerale pe care le înghițim dintr-un litru de apă.
Cumpărați și un sortiment de apă bicarbonatată (calcică). Apele bicarbonatate sunt extraordinar de prețioase. Pe etichetă ar trebui sa fie calciul (Ca) peste 150mg/L, iar „Bicarbonați” sau „Hidrogencarbonați” sau, mai simplu, cu formula chimica HCO3 să fie peste 500 mg/L. Cu cât cantitatea de bicarbonați este mai mare, cu atât apa este mai prețioasă. Această apă se bea înainte de masă, pentru că bicarbonații au extraordinarul rol de a tempera aciditatea gastrică și reduce considerabil poftele de orice fel. Cea de-a treia apă, care să nu ne lipsească de pe masă, ar trebui să fie carbgazoasă. Aceasta trebuie consumată la aproximativ 15 minute după masă, mai ales dacă aceasta e bogată în carne, sosuri, maioneză. Multe ape plate sunt bicarbonatate, însă apele minerale natural carbogazoase, în marea lor majoritate, au o cantitate naturală de bicarbonați. Atenție! Nu este același lucru cu bicarbonatul de sodiu, pe care îl folosim în bucătărie.
Bicarbonații din apă sunt mult mai valoroși. Așadar, găsim bicarbonații într-o cantitate mai mare în special în apa carbogazoasă (cu bule). Marea majoritate a apelor cu bule sunt natural carbogazoase. Dar, pentru că la noi sunt mulți iubitori de bule/acid, îmbuteliatorii mai adaugă un plus de dioxid de carbon natural, de la sursă. De aceea, pe eticheta unor sortimente de apă carbogazoasă veți găsi scris „apă minerală naturală „CARBOGAZIFICATĂ”, în loc de „NATURAL CARBOGAZOASĂ”. Rolul dioxidului de carbon este foarte important – ceea ce face în pământ, face și în stomac. Practic, în pământ penetrează/stoarce rocile de minerale, iar în stomac ajută digestia să fie lentă, ușoară, corectă. Apa minerală carbogazoasa/carbogazificată NU SE BEA ÎNTRE MESE, pentru că stimulează motilitatea gastrică – pofta de mâncare – și nu este de dorit.
Așadar, propuneți-vă ca după fiecare masă, în loc de Colebil, să beți un pahar cu apă minerală naturală cu dioxid de carbon și bicarbonatată și veți fi mult mai câștigați și mai SĂNĂTOȘI!