Skip to main content

CUM SĂ CITIM CORECT ETICHETA CA SĂ ȘTIM CE APĂ SĂ ALEGEM

By decembrie 20, 2021noiembrie 7th, 2022TOTUL DESPRE APĂ #aquaeducatie

Internetul este plin de articole în care ni se recomandă să bem numai apă plată, oligominerală adică, cu un conţinut scăzut în săruri minerale. Mai mult, suntem avertizaţi că apa minerală carbogazoasă, mediu spre puternic mineralizată, nu este recomandată organismului. Consumul de apă plată, oligominerală, este o modă apărută în anii ’70, odată cu explozia mondială a comerţului cu apă îmbuteliată şi este varianta cea mai comună şi lipsită de complicaţii. Dar nu întotdeauna ce este la modă este si cel mai bine sau benefic. Apa minerală naturală este singurul aliment care necesită o recunoaștere oficială. Recomandarea echilibrată pentru consumul zilnic de apă este să se alterneze mai multe tipuri de apă minerală naturală. Ca și în alimentație, cu cât alternăm mai multe tipuri de apă, cu atât organismul primește minerale mai multe și mai variate. Apa ne furnizează și completează o cantitate prețioasă de minerale, pe care nu le putem lua din alimentație. 

Eticheta este cartea de vizită sau cartea de identitate a unei ape

Pe etichetă ar trebui sa găsim tot ce trebuie să știm despre o apă.

În primul rând, trebuie să scrie că este apă minerala naturală, nu aia potabilă, nu de masă.

  1. Locul unde este îmbuteliată, sursa și numele izvorului, dacă este din izvor sau din foraj (extrem de important).
  2. Ce minerale conține și cantitatea fiecărui mineral în parte 
  3. Dacă este impregnată cu dioxid de carbon, dar și cantitatea acestuia. Recomandat ar fi să fie până sau aproximativ 2500 mg/L.
  4. Termenul de expirare. Apa are termen de valabilitate, nu pentru că apa expiră, ci  tocmai pentru a nu sta prea mult timp în PET.
  5. Reziduu sec – acesta este cel mai important detaliu la care trebuie să fim atenți. Deși este perceput de mulți ca fiind ceva negativ(unii oameni cred că reprezintă reziduri în apă 😀), evident că nu este. Reziduu sec este cel mai cunoscut indice de clasificare a apelor minerale. Reprezintă cantitatea de minerale dizolvate într-un litru de apă. Adică, ce cantitate de minerale înghițim. Este cel care oferă markerii particulari și aroma unei ape în funcție de unde provine.

Unicitatea unei ape este dată de cantitatea de minerale. De exemplu, o apă care are REZIDUU SEC sub 100mg/L ( avem în piață astfel de ape) este o apă care nu are capacități organoleptice (valoare nutrițională), nu are gust și nu satisface senzația de sete. Cu cât valoarea reziduului sec este mai mare, cu atât apa este mai bogată în săruri minerale, iar hidratarea este mult mai bună. Este apa care ne satură, iar aromele și gustul se simt în funcție de zonele geologice din care le adună apa. Nicio apă nu are același conținut de săruri minerale.

România este o țară foarte bogată în geodiversitate. Nu există ape minerale naturale identice din punct de vedere al compoziţiei fizico-chimice.

Ce minerale conține apa și cât de importante sunt pentru sănătate?

În primul rând, macroelementele; calciu, clor, magneziu, potasiu, sodiu sulf șii fosfor. Acestea se găsesc în cantități relativ mari (mg/l).

Avem nevoie zilnic din toată alimentația de;

  • Sodiu – o apă poate avea sodiu

 ( Na formula chimică ) până în 100 mg/L, chiar dacă limita maxim admisă este de 200 mg/L.

  • Potasiu- minim 2500 mg/zi, foarte valoros în special pentru femei .
  • Calciu – minim 800 mg/zi
  • Magneziu – între 300-500 mg /zi conform ultimelor studii, magneziul se absoarbe cel mai bine din apă, cu 50% mai mult decat din alimente sau din orice alt supliment. 
  • Clor – minim 750 mg/zi
  • Fosfor – 1200 mg/zi
  • Sulf – 700-1500 mg /zi – foarte valoros.

Fluorul- deși în apele din România nu este fluor, totuși avem nevoie de 2 mg/zi. 

În apă mai sunt și microelemente (oligoelemente) precum fier, zinc, iod, seleniu, cupru, crom, mangan, fluor, cobalt și molibden. Acestea se găsesc în cantități mici, egale cu câteva micrograme. Toate participă, însă, activ la diferite procese metabolice, la creştere şi dezvoltare, la sporirea rezistenţei organismului, la sinteza unor hormoni, vitamine, enzime etc. Toate sunt indispensabile vieții, participă la toate procesele de schimb și sunt deosebit de importante pentru viața celulară, iar o parte din ele ni le furnizează chiar apa minerală naturală, completând astfel necesarul de minerale atât de important.

Insuficiența câtorva minerale produce dezechilibre metabolice și degradarea stării psihice a sistemului nervos central și periferic.

Câteva atenționări și recomandări speciale:

  • Apele bicarbonatate (calcice) sunt recomandate cu tărie în cazul intoleranței sau alergiilor la laptele de vacă ( în special la copii ), fiind principala sursă de calciu alimentar.

Alegeți sănătos!