Skip to main content

CE APĂ ASOCIEM CU BĂUTURILE ALCOOLICE

By decembrie 29, 2021noiembrie 6th, 2022TOTUL DESPRE APĂ #aquaeducatie

În perioada sărbătorilor, pe lângă provocarea mâncărurilor grele, dar și a dulciurilor, mai avem o provocare: plăcerea de a ne bucura, mai mult decât în restul anului, de o varietate de băuturi alcoolice. Vom avea parte și de nelipsita mahmureală:)

O înghiţitură de băutură alcoolică declanşează aproape instantaneu în organismul nostru un lanţ de reacţii complexe, prin care corpul încearcă să descompună alcoolul. Deja știți că alcoolul deshidratează, pentru că inhibă producerea hormonului anti-diuretic. Acest hormon păstrează concentrația chimică propice urinei. Ca atare, odată ce ești mahmur, rinichii tăi vor elimina apa din corp, în loc să o reabsoarbă. Organismul produce mai multă urină decât în mod normal, rezultatul imediat fiind deshidratarea. Pentru a compensa, organele din corp vor încerca să absoarbă apa din circulația sanguină. Iar asta nu e de bine…

Dacă nu bem apă și nu vom compensa această creștere a pierderii de apă, organismul se deshidratează tot mai mult, iar senzația de amețeală, slăbiciune, uscăciune a gurii va persista pentru mai mult timp. Aproape toate țesuturile și organele sunt vulnerabile la efectele alcoolului.
O primă recomandare, nu beți alcool pe stomacul gol. Alcoolul irită masiv mucoasa gastrică și provoacă o mare aciditate în organism. Cel mai bun și eficient remediu, care are efect de rehidratare imediat, este apa minerală naturală. Dar nu orice sortiment, ci apa cu cea mai mare cantitate de minerale.

Cele mai bogate ape în minerale naturale sunt:

– Vâlcele, o apă cu efect terapeutic. Are o putere imensă de hidratare, pentru că are cea mai completă gamă, dar și cantitatea cea mai mare de minerale naturale. Beți 1-2 L de Vâlcele și vă pune pe picioare imediat. O bem lent, să dăm timp organismului să asimileze mineralele.
– Borsec, carbogazoasă.
– Tușnad, sticla verde (are dioxid de carbon în cantitate moderată)
– Perla Harghitei, Carpatina carbogazoasă. Sunt ape cu putere mare de rehidratare, datorită compoziției mari de minerale. Vă asigur că nu faceți pietre la rinichi din 2 L de apă, dar efectul probat este wow! Celebra durere de cap, dar și senzația de oboseală, amețelile si uscăciunea gurii vor dispărea imediat. După ce organismul primește porția de minerale/hidratare, bem o apă plată mai ușoară. Adică:
– Carpatina plată
– Artesia- o minunăție de apă
– Perla Harghitei (sticla roz)
– Borsec
– Zizin
– Biborțeni

E recomandat să le bem lent, să dăm timp organismului să asimileze mineralele. Ce poate fi mai minunat decât sa ne tratăm în mod natural? Mai mult decât atât, apa minerală naturală este un aliment, dar și cel mai ieftin „medicament”, atât de tratare, cât și de prevenție.
Și nu uitați, alcoolul este o sursă importantă de calorii lipsite de valoare nutrițională. Bucurați-vă de această plăcere moderat!