Skip to main content

CEA MAI PROTEJATĂ ȘI SIGURĂ SURSĂ DE MINERALE

By martie 1, 2020noiembrie 7th, 2022TOTUL DESPRE APĂ #aquaeducatie

APA MINERALĂ NATURALĂ ESTE CEA MAI VALOROASĂ ȘI PROTEJATĂ RESURSĂ DE MINERALE, NEPOLUATE/NECONTAMINATE. 

O parte importantă de minerale o luam din mâncare, o altă parte din fructe și legume și o importantă parte din apa minerală naturală.

Mi-aș dori să spun ca mineralele din fructe și legume sunt sănătoase și suficiente. Dar, din păcate, nu pot. Ne ferim de ceea ce, generic, numim „chimicale”- substanțele organo-fosforice. Solul este supus unei serii de procese de degradare. Unele dintre aceste procese sunt strâns legate de agricultură: lucrările agricole de pregătire a solului; compactarea; scăderea cantităţii de carbon organic din sol şi a biodiversităţii solului; salinizarea şi sodizarea; contaminarea solului (cu metale grele şi pesticide sau cantităţi excesive de nitraţi şi fosfaţi) au efecte dramatice asupra compoziției naturale ale mineralelor din sol. Unele compromit și pânza freatică. Altfel spus, și apa potabilă, adică APA DE FORAJ (din puțurile gospodăriilor sau din foraj de unde se îmbuteliază apa în bidoane), pot fi afectate. Hidrogeologi susțin că, în cea mai mare parte a României, apa din pânza freatică este otravă curată, fiind contaminată. 

Fructele – În agricultura convențională sunt permise chimicalele sistemice: Sistemic înseamnă ca intră în plantă.

Timpul de pauză de la stropire până la recoltare ar trebui să fie de 2 săptămâni, timp în care plantele ( legumele și fructele), muncesc să mai elimine din pesticide. Știm toți că nu este așa.. a doua zi sunt culese. Așadar, fructele nu mai sunt atât de sănătoase pe cât credeam. Mai mult, biodisponibilitatea de absorbție a mineralelor din alimentație au o rată de asimilare mult mai mică, trecând prin procesul de digestie și metabolizare. Rata  absorbției mineralelor din apă este mult mai mare ( 98%) în decurs de 15-30 min.de la ingerare, pentru că absorbția se face direct din intestin.  De aceea este recomandat sa bem 1-2 pahare de apă înainte cu 30 min de masă.

România reprezintă un important rezervor de apă (aprox. 2500 izvoare), adică APA MINERALĂ NATURALA/PLATĂ ȘI CARBOGAZOASĂ, în care se găsesc dizolvate săruri minerale. Indiferent de originea lor, compoziţia chimică a apelor minerale este condiţionată de calitatea mineralelor din rocile străbătute de apă în circuitul ei subteran. Procesul natural de purificare şi filtrare, care are loc în „laboratoarele subterane” ale pământului, în urma lungului circuit al apei prin diferitele formaţiuni geologice, fie de câteva zeci, sute şi chiar mii de ani. În această etapă au loc procese complexe de dizolvare a mineralelor întâlnite în cale, urmate de precipitări ale altora, de oxidoreducere şi schimburi ionice între moleculele din apă şi rocile predominant argiloase. România este foarte bogată in regiuni cu geodiversitate. Geodiversitatea înseamnă forme și structuri geologice : plantele, rocile, mineralele, cristalele, soluri hidrogeologice, catenele muntoase. Apa minerală naturală vine din laboratoarele pământului cu o cantitate importantă de minerale naturale adunate și niciun aparat nu știe să o reproducă.

Este lichidul cel mai protejat de poluare si poartă în ea mineralele cele mai naturale și mai necontaminate, venind din subteran, unde substanțele chimice nu au ajuns în sol. În călătoria ei păstrează matricea tuturor rocilor/ formelor geologice prin care trece. Practic, apa are memorie.

Formaţiunile geologice traversate, precum şi roca colector, diferă de la o zonă la alta, astfel încât nu există ape minerale identice din punct de vedere al compoziţiei chimice.  Cu cât apa traversează mai multe tipuri de formaţiuni geologice, cu atât conţinutul său chimic este mai complex. Cu cât mineralele solubile sunt mai frecvente, cu atât apa va fi mai mineralizată.

Rolul benefic al apei asupra organismului este amplificat, pe de o parte, de conţinutul acesteia în săruri minerale, iar, pe de altă parte, de puritatea ei originară, caracterizată prin lipsa totală a contaminanţilor. Puritatea apei din sursa naturală rămâne o parte importantă a calității ei și este cu adevărat o bogăție pentru sănătate. Consumul de apă minerală în România este de 75-80l/de persoană/an vs. 100-105 l/persoana/an, media europeană. Trebuie să învățăm să consumăm apă naturală minerală din izvoarele subterane, ca să fim SĂNĂTOȘI.