Skip to main content

CE MINERALE CONȚINE APA ȘI CÂT DE IMPORTANTE SUNT PENTRU SĂNĂTATE

By martie 1, 2020noiembrie 6th, 2022TOTUL DESPRE APĂ #aquaeducatie

România este o țară privilegiată, fiind foarte bogată în geodiversitate. Originea şi compoziţia rocilor, în care se dezvoltă zăcămintele de ape minerale, este foarte variată. Acestea pot fi constituite din depozite sedimentare (calcare, gresii conglomerate, nisipuri volcano-clastite), formaţiuni eruptive (andezite, granite) sau metamorfice (şisturi cristaline, gnaise, calcare cristaline). Acesta este motivul pentru care nu există ape minerale naturale identice din punct de vedere al compoziţiei fizico-chimice. 

Apa, în circuitul ei, are o călătorie lungă de sute și mii de ani în subteran. În drumul parcurs, au loc o serie de reacţii între apă şi matricea minerală a formaţiunilor traversate, precum cele de biodegradare a substanţelor organice, absorbția unor ioni pe suprafeţele argiloase, reacţii de oxido-reducere sau absorbţia unor gaze.

Practic apa are memorie. În călătoria ei, în laboratoarele pământului, datorită originii subterane, apa este protejată de toate riscurile de poluare. Tot acolo are loc și procesul de purificare a acesteia. Practic, apa își ia matricea minerală a rocii care îi condiționează compoziția chimică.

APA însăşi este un electrolit slab, care se disociază în ioni de hidrogen (H+) şi hidroxil (OH-). Aceşti ioni au proprietăţi catalitice, ei accelerând un număr considerabil de reacţii care în mod normal ar dura zile întregi, iar, în prezenţa acestor ioni, reacţiile au loc în câteva secunde .

Așadar, apa conține atât macroelemente cât și microelemente.

Macroelementele includ sărurile de calciu, clor, magneziu, potasiu, sodiu și sulf și se găsesc în cantități relativ mari (mg/l). 

Cerința zilnică a acestor elemente este:

Sodiu – între minim 500 mg si 5000 mg/zi

Potasiu – minim 2500 mg/zi

Calciu – minim 800 mg/zi

Magneziu – între 300-500 mg /zi

Clor – minim 750 mg/zi

Fosfor – 1200 mg/zi

Sulf – 700-1500 mg /zi

Microelementele (oligoelementele) fluorul, iodul, zincul, etc. se găsesc în cantități mici, egale cu câteva micrograme. Ele participă activ la diferite procese metabolice, la creştere şi dezvoltare, la sporirea rezistenţei organismului, hematopoieză, sinteza unor hormoni, vitamine, enzime ş.a. Și acestea sunt: fier, zinc, iod, seleniu, cupru, crom, mangan, fluor, cobalt și molibden.

Apa și balanța electrolitică

Electroliții atrag moleculele de apă. Apa urmează electroliții. Osmoza este mișcarea moleculelor de apă printr-o membrană către soluția mai concentrată (proteinele sunt cele care reglează acest flux). Cantitățile și variațiile de minerale din organism trebuie să rămână constante. Reglarea apare în tractul gastrointestinal și rinichi. Ficatul reciclează 8 litri de lichide / minerale pe zi. Rinichii depind de glandele suprarenale pentru a regla sodiul și potasiul.

 

ELECTROLIȚII / MINERALELE

Deşi organismul are nevoie de oligoelemente (zinc, mangan, fier, cupru, seleniu, crom, molibden), fiind indispensabile vieții, acestea participă la toate procesele de schimb și sunt deosebit de importante pentru viața celulară. O parte din ele le furnizează apa minerală naturală.

Insuficiența câtorva minerale produc degradarea stării psihice și a tonusului muscular, mai întâi reacționând sistemul nervos central si periferic, apoi dezechilibrul, care duce la boală, se transmite și la alte sisteme, deoarece între ele este o strânsă interacțiune.

Nu există niciun lichid sau aliment cu o biodisponibilitate de absorbție a mineralelor mai mare si mai rapida decat apa. Așadar, pe eticheta unei sticle de apă veți găsi o parte din macroelementele menționate mai sus, dar și o parte din microelemente. Pentru că fiecare izvor/apă este unică în compoziția chimică, recomand ca o dată la 2 săptămâni să schimbați sortimentul de apă, atât încât să beneficiem de toate mineralele din apă.

Alegeți hrana vieții, APA!