Skip to main content

DE CÂTĂ APĂ AVEM NEVOIE ZILNIC ȘI DE CE

By februarie 26, 2020ianuarie 6th, 2021TOTUL DESPRE APĂ #aquaeducatie

APA – Constituent esenţial al materiei vii

Este hrana vietii si nu exista nici un aparat sa o poată imita. Valoarea apei este data de compozitia chimica adica de cantitatea de minerale.

Îndeplineşte o serie de funcţii complexe:

  • solvent al majorităţii substanţelor organice şi anorganice;
  • pivotul majorităţii proceselor de absorbţie şi excreţie;
  • mediul proceselor de biosinteză şi de biodegradare caracteristice organismelor vii;
  • asigură desfăşurarea normală a mecanismelor homeostazice care permit supravieţuirea organismelor în medii continuu variabile, adesea agresive.

Nevoile fiziologice de apă ale omului se estimează la aproximativ 2500 ml zilnic. Bilanţul realizat între raportul de apă şi eliminarea apei din organism este pozitiv sau negativ. Reglarea volumului de apă din organism se face atât pe cale nervoasă (hipotalamus), cât şi pe cale hormonală (hipofizo-suprarenală).

Pierderile de apă zilnice ale organismului se realizează prin urină (1500 ml), fecale (150ml), tegumente (500 ml), plămâni (350 ml). În condiţii de efort fizic deosebit sau vara cînd avem temperature ridicate, pierderile de apă prin tegumente şi plãmâni pot fi crescute şi atunci şi aportul de apă trebuie să fie crescut.

Volumul constant de apă din organism este reglat de senzaţia de sete, care apare când pierderile de apă ating 0,5% din greutatea corpului.

În condiţii normale un adult metabolizează 2,5 – 3 litri de apă pe zi, reprezentând echilibrul dintre aportul şi pierderea de apă. Aportul de apă şi pierderea acesteia sunt reglate prin sete şi prin mecanisme hormonale.  Există situaţii când necesarul de apă este crescut, aşa cum se întâmplă în timpul exerciţiilor fizice intense, dar şi în anumite perioade din viaţă.

Adulţii care muncesc la temperaturi ridicate sau care sunt implicaţi în eforturi fizice crescute pot pierde prin transpiraţie până la 2 litri de apă pe oră, de aceea cantitatea de apă băută trebuie să fie mai mare, (4-5 litri), echilibrând astfel pierderea.

În general dacă nu avem activitate intensă sau suntem mai sedentari se recomandă un aport de 35 ml/kgcorp la adulţi, 50-60 ml/kgcorp la copii şi 150 ml/kgcorp la nou-născuţi. Necesarul este, prin urmare, de 2-2,5 litri/zi la adulţi, în funcţie de mărimea corporală. Este foarte important sa alegem o apa săraca in sodiu adica sub 20mg/L .

La copii necesarul este mai mare datorită capacităţii reduse a rinichilor de a limita diureza, procentului crescut de apă din compoziţia corporală şi suprafeţei corporale mari. Femeile gravide au un necesar zilnic de apă cu 600-700 ml mai mare, datorită nevoilor crescute pentru producţia lactată. Necesarul este crescut şi în cazul celor care execută efort fizic de intensitate crescută şi în cazul celor bolnavi.

Indiferent de varstă si de activitățile zilnice, este vital să consumăm apă minerală naturală.