Skip to main content

DIFERENȚA DINTRE APA MINERALĂ, PLATĂ, CARBOGAZOASĂ SAU CARBOGAZIFICATĂ

By februarie 26, 2020octombrie 1st, 2024TOTUL DESPRE APĂ #aquaeducatie

Citeam de curând pe eticheta unei sticle de apă „natural carbogazificată” – evident că acest joc de cuvinte este o chichiță, neonestă, de marketing care ne poate induce în eroare mai ales când nu știm ce diferență este între aceste denumiri…Apa minerală naturală plată, minerală natural carbogazoasă sau minerală carbogazificată.. ce le diferențiază?

TOATE APELE NATURALE, (adică îmbuteliate din izvoare), SUNT MINERALE. Atunci când cumpărăm apă, cerem plată sau minerală. Diferența dintre termenul cunoscut de plată și minerală, o face dioxidul de carbon (bulele), care fie este natural de la sursă și este „apă natural carbogazoasă”, fie îmbogățită cu dioxid de carbon ( CO2), și  este apă carbogazificată.

1.Apa natural carbogazoasă este mai bogată în minerale, ( in mod natural). 80% dintre apele Romaniei  „carbogazificate” sunt de fapt NATURAL CARBOGAZOASE chiar daca se mai introduce CO2 pentru un plus de efervescenta, legea obliga imbuteliatorii sa scrie pe eticheta ”carbogazificata”. De ex: Tusnad, Poiana Negri, Carpatina, Bilbor, Biborteni, Pelra Harghitei ( cu sticla albastra), Borsec, Aqua Magnesia, Lipova si alele.

În majoritatea cazurilor, izvoarele natural carbogazoase vin din apropierea zonelor în care, în perioade  geologice trecute, au existat vulcani activi. Emanațiile de dioxid de carbon (CO2) se numesc manifestări post-vulcanice sau mofete, adică dioxidul de carbon degajat prin crăpăturile scoarței terestre în fazele finale ale activității vulcanice. Dioxidul de carbon sub formă gazoasă iese către suprafaţă prin intermediul fisurilor, penetrând rocile din calea sa și extrăgând un plus de minerale, practic stoarce rocile de minerale, aceasta este apa minerală NATURAL CARBOGAZOASĂ . 

2. Aap ARBOGAZIFICATĂ, de aemenea mai sunt apele minerale naturale plate care sunt îmbogățite cu dioxid de carbon (CO2), însă cantitatea de minerale rămâne aceeași.
Nici apa „natural carbogazoasă” și nici apa „carbogazificată” nu pun în pericol sănătatea noastră. Atunci când nivelul de CO2 este foarte ridicat, acesta poate crea un disconfort gastric.  Apa carbogazoasă, precum și apa plată nu conțin calorii, prin urmare nu pot duce la creșterea în greutate. Cu toate acestea, în dietele cu conținut scăzut de calorii, se recomandă adesea să se bea apă plată. CO2 stimulează secreția gastrică și motilitatea, crescând pofta de mâncare. Apa carbogazoasă favorizează digestia după mesele grele. 

Să fim SĂNĂTOȘI