Skip to main content
TOTUL DESPRE APĂ

APA – NUTRIMENT VITAL ÎN ORGANISM

By februarie 26, 2020aprilie 3rd, 2021No Comments

APA – COMBUSTIBILUL ESENTIAL AL VIEȚII

Apa este principalul nutrient al omului și un aliment din toate punctele de vedere, care nu poate fi înlocuit. Oamenii consuma apa datorita senzației de sete.. care este de fapt, primul semn al unui organism deshidratat.
Hidratarea adevarata si autentica se poate realiza doar cu apa, nu alte lichide, deoarece nu exista lichid care sa detina caracteristicile de hidratare ale apei. Este mediul în care se realizează în  general procesele biologice, fiind un element indispensabil vieții. Este la fel de importantă pentru metabolismul nostru precum sângele și esențială  în transportul de nutrienți, APA  ne elibereaza corpul de deșeuri/toxine, duce nutrienții la celule, menține temperatura corpului constantă, lubrifiază articulațiile, constituie principalul mediu în care au loc, menține elasticitatea pielii, întârzie îmbătrânirea celuleor și majoritatea reacțiilor chimice din organism, sunt realizate cu ajutorul apei, este lichidul care ajută și echilibrează cel mai bine digestia. Reînnoirea apei în corpul uman se face într-un ritm de 10 – 15% pe zi la copil şi de 6% pe zi la adult. Cu alte cuvinte în cca. 4 – 5 săptămâni, 60% din corpul nostru se schimbă in totalitate, consumând apa.

Sângele nostru este alcătuit din 82% apă, iar plasma sanguină din peste 90%. Chiar și lacrimile sunt 98% apă, restul este un amestec de săruri, enzime, hormoni și metale. Majoritatea țesuturilor corpului nostru conțin peste 50% apă. De asemenea oasele și chiar plămânii, despre care suntem obișnuiți să gândim că sunt plini de aer, conțin apă.

Funcţiile apei în organism:

APA reprezintă solventul lichid pentru toate procesele chimice care se desfăşoară în organism; reacţiile de hidroliză sunt bazate pe acţiunea apei; folosind apa ca solvent se pot obţine multiple soluţii apoase, în concordanţă cu necesităţile organismului, în vederea susţinerii activităţii metabolice;

APA circulă în organism sub formă de sânge, secreţii şi fluide tisulare, realizând transportul de nutrienţi, produşi de secreţie, metaboliţi şi alte materiale, în concordanţă cu necesităţile tisulare (țesuturi). APA joacă rol de lubrifiant pentru structurile ce asigură mobilitatea corpului (de exemplu, fluidele din articulaţii). Bilanțul hidric – este raportul dintre ingestia de lichide şi eliminarea lor din organism. Aportul normal de lichide inclusiv cele sintetizate, este de ~2300 ml/zi. Volumul constant de apă înseamnă echilibrul dintre intrările şi eliminările de apă.

 

Bibliografie; Dr. Biolog Constantin Munteanu

www.bioclima.ro