Skip to main content

Apa este principalul nutrient al omului, fiind un aliment din toate punctele de vedere nu poate fi înlocuit de nici un alt lichid. Oamenii consumă apă datorită senzației de sete. Dar este de fapt, primul semn al unui organism deja deshidratat.

Hidratarea adevărată și autentică se poate realiza doar cu apă. Caracteristicile de hidratare ale apei nu le deține niciun alt lichid. Este mediul în care se realizează, în  general, procesele biologice, fiind un element indispensabil vieții. Mineralele din apă sunt folosite de către organism pentru a efectua numeroase procese metabolice.  APA ne eliberează corpul de deșeuri/toxine, duce nutrienții la celule, menține temperatura corpului constantă, lubrifiază articulațiile, menține elasticitatea pielii, întârzie îmbătrânirea celulelor și majoritatea reacțiilor chimice din organism sunt realizate cu ajutorul apei. Este lichidul care ajută și echilibrează cel mai bine digestia. Reînnoirea apei în corpul uman se face într-un ritm de 10 – 15% pe zi la copil şi de 6% pe zi la adult. Cu alte cuvinte, în cca. 4 – 5 săptămâni, 60% din corpul nostru se schimbă, consumând apă.

Sângele nostru este alcătuit din 85% apă, iar plasma sanguină din peste 90%. Chiar și lacrimile sunt 98% apă, restul este un amestec de săruri, enzime, hormoni și metale. Majoritatea țesuturilor corpului nostru conțin peste 50% apă. De asemenea, oasele și chiar plămânii, conțin apă și respirăm datorită apei. APA reprezintă solventul lichid pentru toate procesele chimice care se desfăşoară în organism; reacţiile de hidroliză sunt bazate pe acţiunea apei; folosind apa ca solvent, se pot obţine multiple soluţii apoase, în concordanţă cu necesităţile organismului, în vederea susţinerii activităţii metabolice;

APA circulă în organism sub formă de sânge, secreţii şi fluide tisulare, realizând transportul de nutrienţi, produşi de secreţie, metaboliţi şi alte materiale, în concordanţă cu necesităţile tisulare (țesuturi). APA joacă rol de lubrifiant pentru structurile ce asigură mobilitatea corpului (de exemplu, fluidele din articulaţii). Bilanțul hidric – este raportul dintre ingestia de lichide şi eliminarea lor din organism. Aportul normal de lichide, inclusiv cele sintetizate, este de ~2300 ml/zi. Volumul constant de apă înseamnă echilibrul dintre intrările şi eliminările de apă.


Bibliografie; Dr. Biolog Constantin Munteanu

www.bioclima.ro