TOTUL DESPRE APĂ

CE APĂ ALEGEM PENTRU BEBELUȘI ȘI COPII

By March 12, 2021 April 4th, 2021 No Comments

Apa pentru sugari.
Corpul uman este format din procentele cele mai mari de apa. Cu atat mai mult in perioada copilariei, mai ales la sugari procentul de apa este covarsitor. Apa in forma cea mai pura a ei este folosita de organism, in toate partile echilibrului metabolic. Bebelusii necesita cel putin 150 ml apa/zi pe kg de greutate corporala. Poate creste pana a 250-300 ml pe kg corp in perioadele foarte calde sau in caz de pierderi excesive. Bebelusii au o redusa capacitate la nivel renal pentu a elimina cantitatea de minerale din apa. Apa pentru sugari, trebuie sa aiba o compozitie echilibrata, moderata in cantitatea totala de minerale care nu depășește 250 mg/l, (vezi eticheta, reziduu sec), datorită hipotonicității lor. Extraordinar de important, concentratia de Sodiu ( Na), din apa sa fie una, scazuta adica sub 20 mg/L si cu cea mai mica cantitate de nitrati.

Apa pentru copiii în creștere.
La fel ca vitaminele, mineralele ajuta organismal sa creasca sa se dezvolte si sa ramana sanatos. Pe măsură ce copilul se dezvoltă, devine din ce în ce mai activ, iar necesitățile lui metabolice sporesc, ceea ce face necesar să se ajusteze aportul hidrosalin. În perioada de creștere, sunt preferate apele oligominerale și mediu mineralizate și printre acestea, în special cele bicarbonatate-calcice (cu conținut de calciu mai mare de 150 mg/l). Ădica pe eticheta sa aiba cantitatea de bicarbonat(HCO3) mai mare 400mg/L, iar calciul mai mare de 150 mg/L, deoarece furnizează calciu în formă ionică, extrem de biodisponibil și sunt prin urmare, indicate la cei care, ca și copilul în creștere, au o nevoie crescută pentru acest element. Există o lipsă frecventă de calciu la copii și în special la 85% dintre fete și 47% dintre băieți nu ajung la o adecvată doză zilnică al acestui element în dietă. În faza de creștere maximă a scheletului, organismul poate avea nevoie și de 300 mg de calciu pe zi. Nevoia zilnică a acestui ion este de aproximativ 1200-1500 mg.
O apa contine; Macroelemente ( calciu, magneziu, fosfor si sulf), necesar 100 mg/zi pentru cresterea si dezvoltarea oaselor si Microelemente ( fier, zinc, iod, seleniu, cupru, crom mangan fluor,) mai putin de 100 mg/zi. Sunt extrem de importante pentru cresterea sanatoasa a copilului si le gasim in apa.
Apele bicarbonatate-calcice sunt recomandate cu tărie în cazul intoleranței sau alergiilor la laptele de vacă, principala sursă de calciu alimentar.
Apa pentru copii trebuie sa fie cu un reziduu sec între 250 mg/l si 500 mg/l (vezi eticheta).
APA ESTE VIATA !

 

Bibliografie: Lucrarile Dr. Biolog Constantin Munteanu

www.bioclima.ro

Leave a Reply