Skip to main content
TOTUL DESPRE APĂ

CE APĂ ALEGEM PENTRU BEBELUȘI ȘI COPII

By martie 12, 2021februarie 9th, 2022No Comments

Apa pentru sugari si bebeluși

Corpul uman este format în cea mai mare parte din apă: 70% în cazul adulților și 85% în cazul sugarilor. Organisul folosește apa, în cea mai pură formă a ei, pentru a atinge un echilibru metabolic. Bebelușii necesită cel puțin 150 ml de apă pe zi, pentru fiecare kg de greutate coporală. Cantitatea zilnică poate crește până la 250 – 300 ml pe zi în perioadele în care este foarte cald sau dacă au pierderi excesive de greutate. Pentru reconstituire laptelui praf nu folosim apa de la robinet sau filtre. Apa minerala naturala plata exercita o buna acțiune de solvent cu o dispersie mai buna a picăturilor de grăsime si de precipitare a proteinelor in cei mai fini fulgi ai laptelui praf, facandu-l mai digerabil. De asemenea determina o încărcătura renala scăzută a substanțelor dizolvate care favorizează diureza. Apa plata NU SE FIERBE. Prin fierbere distrugem compozitia chimica. Se incalzeste la temperatura corpului si se prepara laptele praf. Nou nascuti si sugarii au, de fapt, o redusă capacitate la nivel renal de a concentra urina, adica pentru a elimina excesul de substante dizolvate, economisind apa. De aceea este recomandat ca ei să bea apă cu o compoziție de minerale, echilibrată adica apa oligominerala. SFAT UTIL: Pe etichetă sticlei de apa urmărim cantitatea totală de minerale (reziduu sec) să nu depășească 250 mg/l. În plus, concentrația de sodiu (Na) trebuie să fie scăzută, sub 20 mg/ Fluor sa nu depaseasca 1,5mg/L. Exemple: Aquatique, Bucovina, Carpatina.
💧Apa pentru copiii în creștere.
Pe măsură ce copiii se dezvoltă, devin din ce în ce mai activi. Iar necesitățile metabolice sporesc. Așadar, este necesar să se ajusteze aportul hidrosalin. În perioada de creștere sunt
recomandate apele oligominerale, mediu mineralizate și cele bicarbonatate-calcice (pe etichetă, HCO3 să fie mai mare de 400mg/L, iar calciul mai mare de aprox 150 mg/l). De ex. Borsec, Perla Harghitei, Artesia, Perla Moldovei, Biborteni. 85% dintre fete și 47% dintre băieți nu ajung la o doză zilnică adecvată de calciu. Ei bine, apele bicarbonatate-calcice furnizează calciu în formă ionică, extrem de biodisponibil și sunt, prin urmare, indicate la copiilor în creștere dar și adulților care au lipsă de calciu. În faza de creștere maximă a scheletului, organismul poate avea nevoie și de 300 mg de calciu pe zi. Nevoia zilnică a acestui ion este de aproximativ 1.200-1.500 mg. Apele bicarbonatate-calcice cu tărie în cazul intoleranței sau alergiilor la laptele de vacă, principala sursă de calciu alimentar. O apă contine macroelemente ( calciu, magneziu, fosfor si sulf), necesare 100 mg/zi pentru cresterea si dezvoltarea oaselor si microelemente ( fier, zinc, iod, seleniu, cupru, crom mangan fluor,) mai putin de 100mg/zi. Sunt extrem de importante pentru cresterea sanatoasa a copilului si le gasim in apa. Desi organismul are nevoie de cantități mici de oligoelemente (zing mangan, fier, cupru, seleniu, chrome, molibden), ele sunt indispensabile vieții. Acestea participă la toate procesele de schimb și sunt deosebit de importante pentru viața celulară.

APA ESTE VIATA!💧💦

Bibliografie- Dr Biolog Constantin Munteanu

www.bioclima.ro