Skip to main content

DESPRE CELEBRUL pH – MIT SAU ADEVĂR? CAT DE ALCLAINE SUNT APELE ALCALINE CU pH MARE?

By mai 5, 2020iunie 11th, 2023TOTUL DESPRE APĂ #aquaeducatie

Este subiectul pe care l-am studiat și despre care m-am documentat cel mai mult cu o mulțime de specialiști. Speram să demontăm acest mit care este folosit doar ca strategie de marketing, atât si nimic altceva.

Apele cu pH mare nu sunt cu nimic mai deosebite decât alte ape. De ce?

Adevărul este că pH-ul sângelui nu poate fi modificat de o apă. Fără nici un dubiu organismul nu poate fi alcalinizat de o apa cu pH mare. Nici nu trebuie, organismul nu trebuie să fie mai „alcalin” decât știe el să o facă prin cele 4 mari sisteme de tampon foarte complexe. Organismul are nevoie de și de aciditate pentru a fi protejat de viruși și bacterii. Ph-ul sângelui nu se modifica bând apă cu pH mare, asta este cert. Organismul stie sa il regleze prin sisteme tampon foarte complexe. Nici o apa nu are capacitatea de alcalinizare a organismului.

Si totusi care este treaba cu Ph-ul si alcalinitatea?!

Moda dietei alcaline  s-a răspândit rapid în toată lumea. Aparent, mecanismul este simplu şi pare logic. Dieta modernă, dominată de alimente procesate, are un caracter preponderent acid, care este transferat către organism, favorizând apariţia a tot felul de afecţiuni. Ni se spune că este suficient să bei o apă cu un pH ridicat, cu caracter alcalin (bazic) şi aceasta va contribui la neutralizarea excesului de acid din organism şi îi va readuce echilibrul. Dar, lucrurile nu sunt atât de simple şi nici măcar atât de adevărate. Asa s-a dezvoltat o adevărată industrie profitabilă iar brusc, toate apele au devenit alcaline. Piața, de asemenea, a fost invadată de aparate care produc apa alcalină. Unele dispozitive casnice de ionizare a apei chiar foarte scumpe, promit ca ridică pH-ul apei la valori cuprinse între 8,5÷9,5 . NIMIC MAI FALS! Obții un pH artificial fără nicio valoare. Ba dimpotrivă apa alcalinizată artificial stimulează secreția gastrica in consecință o inflamează.

CORPUL NOSTRU ESTE BAZIC (pH-ul sângelui este 7,4) ! BAZIC a fost creat şi tot bazic va funcţiona daca il menținem bazic si asta o facem prin eliminarea alimentelor acide. Dacă însă noi aducem în corpurile noatre zilnic alimente ACIDE, acestea vor determina acidifierea mediului intern ( nu pH-ul sângelui), într-o primă fază. DAR repet : ”corpul nostru este BAZIC şi doar bazic va funcţiona !”. Pentru ca să poată funcţiona bazic, corpul nostru va apela la rezervele sale de Calciu, luând Calciu din oase şi din coloana vertebrală, sub formă de hidroxid de calciu – Ca(OH)2 -, o bază foarte puternică, într-o cantitate mai mică şi bicarbonat de calciu – Ca(HCO3)2 – o bază mai slabă, dar într-o cantitate mai mare, cu care va tampona acidul care a intrat în organism. Corpul va reveni astfel la pH-ul său bazic, dar vom pierde Calciu. Bicarbonatul, secretat si de pancreas este de asemenea unul dintre cele 4 mari sistem tampon ale organismului, il gasim și in apa in mod natural.
Alcalinitatea inseamna de fapt capacitatea tampon a apei de a neutraliza acizii iar asta se intampla DOAR in stomac. Alcalinitatea apei nu este dată exclusiv de pH-ul mare, ci mai degraba de un element esential si definitoriu din apa, IONII BICARBONAȚI care trebuie sa fie obligatoriu peste 500 mg pe eticheta Ii găsiți cu formula chimica HCO3 sau bicarbonati sau hidrogencarbonat. Este singurul cu rol bazic. Prin urmare PH-ul apei este scheletul unei scări iar bicarbonatul (elementul tampon), reperezinta treptele scării. Degeaba avem o apa cu pH mare daca bicarbonatul este in cantitatea de sub 500 mg. Practic am avea o scara fara trepte care nu ne ajuta la nimic.

Factorii care cresc aciditatea gastrică sunt :
– consumul băuturilor alcoolice, în special a vinului și a berii (chiar și fără alcool)
– alimentele foarte bogate în Histamină (cel mai important stimulator al secreției gastrice) : lactate in special cașcaval si brânzeturi fermentate, murături, cacao, carne de porc, organe animale, alimente fermentate sau alterate.
– băuturile / medicamentele care conțin cafeină, medicamente antiinflamatoare : cafea (chiar și de cea decofeinizată), -cola, băuturile energizante.
– altele : ZAHARUL fumatul, alimentele acre, acrișoare și foarte dulci (dulciurile concentrate),oțetul, prăjelile, alimentele fripte, grătarul, afumăturile, guma de mestecat, sarea în exces, alimentele cu temperaturi extreme, stres, proteinele animale in exces, obiceiul de a bea lichide reci în timpul mesei, sau imediat după masă, obiceiul de a mânca între mese sau tot timpul, numărul redus de ore de somn pe zi, lapte zahăr, brânzeturile fermentate toate produc fermentaţie şi iritaţie si hiperaciditate gastrică.

In concluzie dacă vă doriți să rămâneți sănătoși și organismul să funcționeze bazic așa cum a fost creat nu căutați ape cu pH mare care să vă alcalinizeze, ( ar fi fost atat de simplu), căci nu o vor face, ci mai degrabă eliminați alimentele si băuturile acide și toate sursele care produc aciditate.

Căutati ape cu cantitate mare de bicarbonati ( HCO3), adica apa plată cu HCO3 peste 500mg/L iar cele Carbo peste 1000 mg pe L iar calciul ( Ca), sa fie peste 150mg/L.
Acestea sunt ape bicarbonatate calcice si furnizează calciu in forma ionica extrem de biodisponibil si au bicarbonat ( HCO3 potențialul de tamponare), pentru a neutraliza acidul in exces.

Apa ne-a fost dată să o bem nu să o zeificăm 💎💧