Skip to main content
TOTUL DESPRE APĂ

CE MINERALE CONȚINE APA ȘI CÂT DE IMPORTANTE SUNT PENTRU SĂNĂTATE

By martie 1, 2020ianuarie 7th, 2021No Comments

Ce minerale conține apa și cât de importante sunt pentru sănătate?

România este o tara privilegiata fiind foarte bogata in geodiversitate. Originea şi compoziţia rocilor, în care se dezvoltă zăcămintele de ape minerale, este foarte variată. Acestea pot fi constituite din depozite sedimentare (calcare, gresii conglomerate, nisipuri volcano-clastite), formaţiuni eruptive (andezite, granite) sau metamorfice (şisturi cristaline, gnaise, calcare cristaline). Acesta este motivul pentru care nu există ape minerale naturale identice din punct de vedere al compoziţiei fizico-chimice. Apa in circuitul ei are o calatorie lunga de sute si mii de ani in subteran, in drumul parcus au loc o serie de reacţii între apă şi matricea minerală a formaţiunilor traversate, precum cele de biodegradare a substanţelor organice, adsorbţia unor ioni pe suprafeţele argiloase, reacţii de oxido-reducere sau absorbţia unor gaze.
Practic apa are memorie.
In calatoria ei, in laboratoarele pamantului, datorita originii subterane este protejeata de toate riscurile de poluare si are loc procesul de purificare a acesteia dar isi ia Matricea minerală a rocii care îi condiționează compoziția chimica.
APA însăşi este un electrolit slab, care se disociază în ion de hidrogen (H+) şi hidroxil (OH-). Aceşti ioni au proprietăţi catalitice, ei accelerând un număr considerabil de reacţii care în mod normal ar dura zile întregi, iar în prezenţa acestor ioni reacţiile au loc în câteva secunde .

Asadar apa conține atat macroelemente cat si microelemente.

Macroelementele includ sărurile de calciu, clor, magneziu, potasiu, sodiu și sulf și se găsesc în cantități relativ mari (mg/l). Cerința zilnică a acestor elemente este;

Sodiu – intre minim 500 mg si 5000 mg/zi

Potasiu- minim 2500 mg/zi

Calciu – minim 800 mg/zi

Magneziu – intre 300-500 mg /zi

Clor -minim 750 mg/zi

Fosfor -1200 mg/zi

Sulf – 700-1500 mg /zi

Microelementele (oligoelementele) fluorul, iodul, zincul, etc. se gasesc în cantități mici, egale cu câteva micrograme. Ele participă activ la diferite procese metabolice, la creştere şi dezvoltare, la sporirea rezistenţei organismului, hematopoieză, sinteza unor hormoni, vitamine, enzime ş.a. Și acestea sunt: fier, zinc, iod, seleniu, cupru, crom, mangan, fluor, cobalt și molibden.

Apa și balanța electrolitică

Electroliții atrag moleculele de apă. Apa urmează electroliții. Osmoza este mișcarea moleculelor de apă printr-o membrană către soluția mai concentrată (proteinele sunt cele care reglează acest flux). Cantitățile și variațiile de minerale din organism trehbuie să rămână constante. Reglarea apare în tractul gastrointestinal și rinichi. Ficatul reciclează 8 litri de lichide / minerale pe zi. Rinichii depind de glandele suprarenale pentru a regla sodiul și potasiul.

ELECTROLIȚII / MINERALELE

Deşi organismul are nevoie de oligoelemente (zinc, mangan, fier, cupru, seleniu, crom, molibden), fiind indispensabile vieții, acestea participă la toate procesele de schimb și sunt deosebit de importante pentru viața celulară. O parte din ele le furnizează apa minerală naturala.

Insuficiența câtorva minerale produc degradarea stării psihice și a tonusului muscular, mai întâi reacționând sistemul nervos central si periferic, apoi dezechilibrul care duce la boală se transmite și la alte sisteme, deoarece între ele este o strânsă interacțiune.

Nu exista nici un lichid sau aliment cu o biodisponibilitate de absorbție a mineralelor, mai mare si mai rapida decat apa. Asadar pe eticheta unei sticle de apa veti gasi o parte din macroelementele menționate mai sus, dar si o parte din microelemente. Pentru ca fiecare izvor/apa este unica in compozitia chimica, recomand ca o data la 2 saptamâni sa schimbati sortimentul de apa atat incat sa beneficiem de toate mineralele din apa.

Alegeti hrana vietii, APA 💦🥂