TOTUL DESPRE APĂ

NITRAȚII ȘI NITRIȚII- CÂT ESTE ADEVĂR SI CÂT MARKETING?

By martie 1, 2022 martie 6th, 2022 No Comments

Se vorbeste foarte mult despre nitrați si nitriți si cat de periculoși sunt. Cat este adevar si cat este marketing ?

In fiecare zi auzim reclame la ” apa cu 0 Nitriti”. Dar ce sunt nitrații si nitriții si de ce au devenit o unealta de marketing?
De fapt NITRAȚII o dată înghițiți se transforma in nitriți – substante mult mai toxice decat nitratii, in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului.
Nitrații și nitritii sunt componenti naturali ai solului si fac parte din ciclul azotului. Sunt îngrăşăminte organice naturale sau azotoase sintetice iar produşii lor de degradare îmbogăţesc solul. Reprezinta într-adevăr un produs chimic cel mai frecvent folosit ca ingrasamant si devin periculoși cand sunt ingrasaminte in exces in sol acumulându-se în plantele cultivate dar si in legumele pe care le consideram sanatoase si de asemenea pot contamina pânza freatica adică apa din fântânile din gospodarii sau foraje ( stiti apa aceea imbuteliata din foraje).
NITTRAȚII ȘI NITRIȚII DIN APĂ.
În baza a sute de studii clinice şi epidemiologice existente, facute de institute de cercetare la nivel mondial, s-a stabilit o limită admisă, atat pt adulţii cat şi pt copii si pot să bea o apă care conţine 50 mg/pe L, nitraţi, şi chiar uşor mai mare
fără nici un pericol pentru sănătate. Apa Pentru nou-născuţi şi sugari sa nu depaseasca 15 mg/L de nitrați. In apa o cantitate mai mare de nitrați/Nitriti ar putea fi doar in zonele unde ingrasamintele au fost/ sunt in exces atat incat sa contamineze pânza freatica, adica apa imbuteliata din foraje sau fântânile din gospodarii, din zonele agricole sau limitrofe orașelor mari cum ar fi Ilfov. Sub nici o formă această cantitate nu o găsim niciodată în apa mierala naturală îmbuteliată căci sunt izvoare subterane departe de orice sursa de poluare sau contaminare.
Realitatea este ca inghitim zilnic aproximativ 250-300 mg de nitrați care se transformă in nitriți, din alimente; mezeluri laptele destinat producţiei de brânzeturi, fructe legume, pe care le considerăm sănătoase. Cateva exemple din alimentatie.
Nitratii (azotatii) si nitritii (azotitii) se folosesc pe scara larga, ca aditivi (E-uri), in industria alimentara desi s-a demonstrat toxicitatea lor.
Nitritul de sodiu sau de potasiu, precum si nitratii (E249, E250, E251, E252) sunt utilizati pentru conservarea slaninii, carnii, suncii, mezelurilor si abranzeturilor, precum si a mezelurilor, pateurilor, branzei si laptelui din soia.
E249 – Nitritul de potasiu. Fixator de culoare si de conservare pentru carne; afecteaza capacitatea organismului de a purta oxigenul, efectul fiind o ingreunare a respiratiei tisulare (anoxie), ameteli, dureri de cap; este un potential cancerigen; nu este permisa utilizarea in alimentele pentru copii si sugari.
E250 – Nitritul de sodiu. Poate provoca hipereactivitate si alte reactii adverse, potential cancerigen, utilizarea sa este restrictionata in multe tari; se poate combina cu substantele chimice din stomac, dand nastere la nitrozamina.
E251 – Nitratul de sodiu. Se foloseste atat la fabricarea acidului nitric, cat si ca aditiv la produsele fermentate din carne.
E 252 – Nitrat de potasiu.

In schimb ne cramponam de 4-5 mg ( gandiți-vă cat mai este până la 50mg/L limita maxim admisă), de nitrați in apa. Peste 95% dintre apele minerale îmbuteliate în România au conţinutul de nitraţi sub valoarea de 5 mg/l. Mai mult decat atat, cercetările facute de Centrul Experimental al Agriculturii din Michigan pentru Asociatia americană a inimii, a fost publicat pe site-ul Clinicii de Nutriție, sustine ca nitratii si nitritii pot avea si un efect benefic pentru sanatatea umana, reducand riscul bolilor cardiovasculare. http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/Nitrates-and-nitrites-may-be-nutritious-Study (see link to summary in Food Navigator.com).
În lipsa unor dovezi ştiinţifice evidente, toxicitatea nitraţilor s-a transformat practic într-o dogmă si o „unealta” de marketing care este din păcate promovată fără discernământ pe toate canale media. Adevarul este ca apa minerală naturala este un produs ecologic, pura prin origine fiind departe de orice sursa de poluare sau contaminare.
Alegeți apa minerală naturala un aliment sanatos cu valoare nutrițională reala.

Leave a Reply