Skip to main content

Una dintre cele mai mari dileme este dacă apa băută în timpul  mesei sau după masă DILUEAZĂ secreția gastrică. Răspunsul este categoric, NU!

De fapt, consumul de apă în timpul mesei sau după masă ajută la descompunerea și procesarea alimentelor (digestia). Apa protejează în același timp, pereții stomacului. Corpul uman are mecanisme foarte complexe care reglează secreția sucurilor digestive. Apa ajută la prelucrarea mai rapidă a alimentelor la nivelul stomacului, favorizând omogenizarea bolului alimentar. În acest mod, se mărește suprafața de acțiune enzimatică asupra moleculelor de alimente și crește eficiența digestiei

Apa reprezintă un element esențial pentru menținerea vieții, mecanismul de supraviețuire fiind prevenirea deshidratării prin aportul regulat și constant de lichide (apă). Glandele salivare produc astfel saliva a cărei compoziție este următoarea: 99 %apă  si restul substanțe minerale, enzime, proteine etc. Aceasta participă în principal la formarea bolului alimentar, care în urma pasajului prin esofag ajunge în compartimentul gastric. 

La nivelul stomacului este secretat sucul gastric, un lichid cu o puternică reacție acidă reprezentat în proporție de 99% de apă. Acțiunea stimulatoare asupra secreției sucului gastric este favorizată și de excitarea receptorilor gastrici și destinderea pereților stomacului ca urmare a ingestiei alimentare, indiferent de consistența lichidă sau solidă a alimentelor. 

Mecanismele de reglare a secreției gastrice sunt extrem de complexe, prezentând o capacitate de adaptare atât de mare, încât nu se poate justifica restricția exclusivă a apei pentru a preveni diluția sucului digestiv. 

Secreția gastrică și intestinală Acțiunea stimulatoare asupra secreției sucului gastric este favorizată și de excitarea receptorilor gastrici și destinderea pereților stomacului ca urmare a ingestiei alimentare, indiferent de consistența lichidă sau solidă a alimentelor. Consumul de apă în timpul mesei sau imediat după masa nu poate dilua sucul gastric, acest lucru nu afectează efectiv digestia într-un sens negativ. În schimb, ajută la prelucrarea mai rapidă la nivelul stomacului, favorizând omogenizarea bolului alimentar. În acest mod, se mărește suprafața de acțiune enzimatică asupra moleculelor de alimente și crește eficiența digestiei.

Mai mult decât atât, mecanismele de reglare a secreției gastrice sunt extrem de complexe, prezentând o capacitate de adaptare atât de mare, încât nu se poate justifica restricția exclusivă a apei pentru a preveni diluția sucului digestiv. Ideal ar fi ca apa sa fie băută înainte cu 30 de minute de mesele principale, ca stomacul sa fie pregatit pentru a primit hrana. Guri mici de apa pot fi băute chiar și în timpul mesei tocmai pentru a omogeniza bolul alimentar. 

Apa minerala naturală plata/ Carbo va aduce doar beneficii. 

 

Bibliografie– Dr. Gastroenterolog, Michael Picco (Mayo Clinic), SUA Certificat în medicină internă și gastroenterologie la  College of Medicine, Clinica Mayo și consultant în gastroenterologie la Clinica Mayo din Florida. Este autorul a numeroase publicații în domeniul gastroenterologiei, inclusiv cercetări originale, editoriale și capitole de manuale.

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/digestion/faq-20058348