Skip to main content

Există patru tipuri principale de pietre la rinichi. Cel mai comun tip este Oxalatul adică 80% . Oxalatul este o substanță naturală care se găsește în multe alimente.

După ce corpul tău folosește ceea ce are nevoie, deșeurile călătoresc prin fluxul sanguin până la rinichi și sunt îndepărtate prin urină. Urina conține diverse deșeuri. Dacă există prea multe deșeuri în prea puțin lichid, pot începe să se formeze cristale. Aceste cristale se pot lipi și forma o masă solidă (o piatră la rinichi ). Oxalatul este un tip de substanță care poate forma cristale în urină. Acest lucru se poate întâmpla dacă există prea mult oxalat, prea puțin lichid și oxalatul „se lipește” de calciu în timp ce urina este produsă de rinichi.

Urina are diverse deșeuri dizolvate în ea. Când există prea multe deșeuri în prea puțin lichid, încep să se formeze cristale. Marele maestru chimist al organismului este rinichiul, care curăță si elimina deșeurile prin urina.

Majoritatea pietrelor apar  atunci când calciul se combină cu oxalatul. Pietrele se pot forma și din acidul uric, care este un produs secundar al metabolismului proteinelor.

Majoritatea pietrelor la rinichi sunt datorita, predispozitiei genetice.

Cine este expus riscului de calculi de oxalat de calciu?

Anumiți factori de risc pot determina corpul  să formeze pietre de oxalat de calciu.

Alte cauze- consumul prea puțin de apă, adică deshidratarea, exercițiile fizice, Oxalati prezent in foarte multe alimente, SAREA (excesul de sare este cea mai mare cauza), zahăr,  prea multă fructoză, dietele care includ substanțele ce formează pietrele (fosfatul, de exemplu, se află în carne, pește, fasole și alte alimente bogate în proteine).

Condiții medicale precum:

Boala Dent (o tulburare genetică rară care afectează rinichii), Obszitatea,

Hiperparatiroidism (o cantitate foarte mare de un tip de hormon numit hormon paratiroidian în sânge care provoacă o pierdere de calciu. Calciul este necesar pentru a se lega de oxalat și a părăsi organismul)

Boli digestive – Boala inflamatorie intestinală (IBD), cum ar fi: Colită ulcerativă, Boala Crohn, Operații de bypass gastric.

Este important să știți că pietrele la rinichi sunt mai frecvente dacă aveți boală inflamatorie intestinală (IBD). Aceste condiții afectează capacitatea organismului de a absorbi grăsimile în mod corespunzător. Când grăsimea nu este absorbită corect, grăsimea se leagă de calciu și lasă oxalatul în urmă. Oxalatul este apoi absorbit și dus la rinichi, unde poate forma pietre. În mod similar, după operația de bypass gastric, corpul tău absoarbe mai puțin calciu din sistemul tău digestiv. Din acest motiv, niveluri mai mari de oxalat se găsesc în tractul urinar. Acumularea de oxalat poate forma cristale, care pot forma pietre la rinichi.

De ce trebuie crescut aportul de calciu?

Consumul de alimente cu calciu este o modalitate bună pentru ca oxalații să părăsească organismul și să nu formeze pietre. Cel mai bun mod de a introduce calciu în corpul tău este prin alimentele pe care le consumi. Poate părea mai ușor să vă creșteți calciul luând un suplimente de calciu.  Cu toate acestea, calciul sub formă de supliment pastile, vă poate crește șansele de a forma noi pietre de oxalat de calciu.

Poate cea mai frecventă anomalie în rândul formatorilor de calculi de calciu, hipercalciuria idiopatică (IH) cauzează pietre la rinichi de calciu și poate duce la pierderea mineralelor osoase și la fracturarea bolii osoase.

Unii oameni pot crede că pot împiedica formarea pietrelor evitând calciul, dar opusul este adevărat.  Consumul de alimente cu calciu este o modalitate bună pentru ca oxalații să părăsească organismul și să nu formeze pietre. Cel mai bun mod de a introduce calciu în corpul tău este prin alimentele pe care le consumi. Poate părea mai ușor să vă creșteți calciul luând un supliment. Cu toate acestea, calciul sub formă de supliment vă poate crește șansele de a forma noi pietre de oxalat de calciu.

TRATAMENTUL adecvat necesită un aport ridicat de calciu dar din alimente si apa,  un aport scăzut de sodiu, moderarea aportului foarte mare de proteine, evitarea încărcăturilor de zahăr rafinat.

În ceea ce privește proteinele dietetice, cantitatea corectă este cu siguranță cea recomandată de 1 g/kg corp/zi.

Aportul  foarte mar de PROTEINA crește riscul de calciu și pietre în urină.

Aportul de apa nu este egal cu pierderea

În condițiile obișnuite de viață, NECESARUL DE APA este de 3 – 4 litri pe zi vor furniza 2,5 până la 3 litri de volum de urină , iar acest lucru este suficient. Vezica urinară medie a unui adult sănătos conține aproximativ 1/2 litru.

Eliminați SAREA in exces.

Aportul ridicat de sodiu poate deruta oamenii. Aportul de sare poate schimba timpul de pierdere a apei, astfel încât să crezi că nu crești volumul de urină chiar dacă bei. Face ceva mai mult. Crește pierderile de calciu din urină , o chestiune la care vom reveni mai târziu. Calciul din urină devine excesiv de dependent de sodiu. Dieta bogată în sodiu crește calciul din urină mult mai mult.

Când mănânci o masă bogată în sare, te poți baza pe aceasta scăderea producției de urină. Motivul este că apa este reținută cu EXCESUL DE SARE. Mâncărurile bogate în SARE vor scădea producția de urină în acea zi și chiar în acea noapte, provocând astfel balonare, agravarea hipertensiunii arteriale și un risc mai mare de pietre din cauza calciului în urină mai mare .

Dar un aport constant ridicat de SARE, nu doar efectele unei mese, va determina o retenție constantă de apă și o creștere stabilă în greutate, astfel încât, după un timp, apa suplimentară pe care o bei va apărea în urină. De fapt, atunci când oamenii își scad aportul de sare, le este mai puțin sete, de aceea nu uitati de apa 1 pahar cu apă pe ora băută in guri mici.

Aportul scăzut de sare reduce calciul din urină și, de asemenea, ajută la obținerea absorbției minerale osoase.

Menține aportul de apă ridicat și scadeți consumul de sodiu.  Aportul mare de apă și un aport scăzut de SARE  și pot beneficia nu numai de prevenirea pietrelor, ci de multe ori de o tensiune arterială scăzută.

Unele fructe si legume care sunt compuse din cel puțin 90% apă. Atenție, unele dintre ele sunt bogate în oxalat ( vedeți lista ).

Pentru sănătatea generală,  dieta bogată în calciu ajută la menținerea mineralelor osoase; aportul scăzut de SARE și aportul ridicat de potasiu reduc tensiunea arterială. O gamă rezonabilă de aport de proteine ​​menține echilibrul de azot fără a impune calorii inutile. În afară de potasiu, fructele și legumele oferă o valoare nutritivă ridicată cu costuri calorice modeste.

Deoarece hipercalciuria idiopatică determină echilibrul mineral osos negativ la aportul actual de calciu, dieta bogată în calciu poate proteja împotriva fracturilor.

Dieta bogată în calciu reduce absorbția oxalatului alimentar, astfel încât restricția aportului poate fi mai puțin oneroasă.

Zahărul rafinat provoacă creșteri ale excreției urinare mari de calciu care sunt cel mai bine evitate.

Aportul excesiv de proteine ​​crește calciul în urină.

Oxalatul este important doar pentru pietrele la rinichi, dar dieta sănătoasă ajută deoarece aportul ridicat de calciu scade absorbția oxalatului.

Pentru prevenirea pietrelor la rinichi este înțelept să obțină 2,5 litri de urină pe zi, ceea ce înseamnă de obicei 3 litri de aport de apa. Nimic nu poate anula mai precis suprasaturarea urinei pe care rinichii o obțin prin conservarea apei decât lichidele suficiente pentru a evita nevoia de a face acest lucru.

Aport moderat de proteine

Pentru cei care formează pietre, aportul ridicat de proteine ​​va crește într-adevăr calciul din urină, o chestiune care nu poate fi discutată.

Principalul punct este că, pe măsură ce crește proteina din dietă, proteina provoacă o încărcare acidă.

Pietrele la rinichi și infecțiile tractului urinar  sunt două afecțiuni medicale comune care pot afecta rinichii și pentru care o bună hidratare este esențială.

Apa favorizează eliminarea pietrelor

Dintre alimentele care conțin cea mai mare cantitate de oxalați:

Link către lista de alimente