TOTUL DESPRE APĂ

DESPRE CELEBRUL PH – MIT SAU ADEVĂR

By May 5, 2020 May 22nd, 2020 No Comments

S-au scris atat de multe articole despre PH, cele mai multe nu vin cu o explicație clara completa si coerenta si devin aberante. Hai sa vedem ce se intampla cu alcalinitatea organismului si PH-ul sau.
Cat de alcaline sunt apele alcaline..? Moda dietei alcaline a explodat printre vedetele de la Hollywood în urmă cu câţiva ani, şi s-a răspândit rapid în toată lumea. S-a dezvoltat şi o adevărată industrie profitabilă legată de alimentaţia alcalină, în care un rol important îl are apa.

Pentru a digera mâncarea și a omorî bacteriile și virusurile introduse odată cu aceasta, interiorul stomacului nostru este acid. În interiorul stomacului pH-ul se menține în jurul valorii de 4. Când, consumăm alimente sau bem apă (în special apă alcalină), pH-ul din interiorul stomacului crește. În acest moment, mecanismele de tip feedback din stomac sesizează această schimbare și comandă celulelor din pereții stomacului să secrete acid gastric pentru a reduce valoarea pH-ului înapoi la 4, și astfel că stomacul redevine acid. Cu cât bem mai multă apă “alcalină” cu PH artificial, cu atât stomacul va secreta mai mult acid și în aparență avem o bătălie pierdută.

De ce zic cu ph artificial? Pentru ca apa alcalinizata artificial, nu are cel mai important mineral-tampon si anume HCO3-Bicarbonatul. Celulele din pereții stomacului trebuie să producă acid gastric doar în baza necesităților momentane. Ingredientele din celulele stomacului care ajută la producția de acid clorhidric (HCl) sunt dioxidul de carbon (CO2), apa (H2O) și clorura de sodiu (NaCl) sau clorura de potasiu (KCl).

Reacția chimică o vedem în ecuațiile chimice:
NaCl + H2O + CO2 = HCl + NaHCO3, sau KCl + H2O + CO2 = HCl + KHCO3

Asadar, din procesul de fabricare a acidului clorhidric rezultă și două produse secundare și anume bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) și bicarbonatul de potasiu (KHCO3) care intră la rândul lor în circulația sanguină. Aceste bicarbonate sunt tampoanele alcaline care neutralizează excesul de acid din sânge, ele dizolvă și transformă deșeurile acide solide în formă lichidă. Prin neutralizarea deșeurilor acide solide se eliberează mai mult dioxid de carbon, care este transportat la plămâni.

Dar dacă privim corpul în ansamblu și ținem cont de echilibrul acid/alcalin, există un câștig net al alcalinității organismului când consumăm apă ninerala natural alcalină, bineinteles BICARBONATATA. Celulele corpului nostru sunt ușor alcaline. Pentru ca ele să producă acid, trebuie să producă de asemenea alcalin și viceversa; așa cum ionizatorul de apă în timpul procesului de ionizare nu poate produce apă alcalină fără să producă apă acidă, din moment ce apa de la robinet este apropiată de pH = 7 ( neutru). Atunci când pH-ului stomacului devine mai mare de 4, stomacul știe ce să facă ca să îl scadă, si produce acid. După ce mâncarea este digerată în stomac, ajunge în intestinul subțire, iar în acest moment mâncarea este atât de acidă încât ar putea găuri peretele intestinului. Pancreasul, pentru a evita această problemă produce o secreție alcalină (sucul pancreatic).

Acest suc pancreatic este bicarbonat de sodiu, care se combină cu mâncarea acidă ce ajunge în intestin din stomac. Conform ecuației chimice de mai sus, pentru a se produce bicarbonat (alcalin), pancreasul este nevoit să producă acid clorhidric, care este eliberat în circulația sanguină.

Organismul are nevoie de o rezerva permanenta. Rezerva de bicarbonat o putem completa consumand o apa alcalină-bicarbonatata. Organismul nostru are sisteme tampon, iar principalele sisteme tampon din organism sunt:

  • sistemul tampon acid carbonic- bicarbonat
  • sistemul tampon al fosfatilor
  • sistemul tampon al proteinelor
  • sistemul tampon al hemoglobinei
  • cel mai important sistem tampon este acid carbonic – bicarbonat

Majoritatea acizilor formati în organism sunt mai tari decât acidul carbonic şi sunt neutralizați de componenta bazică a sistemului, având loc următoarea reactie:
HCl NaHCO3 → NaCl H2CO3

Anhidraza carbonică scindează acidul carbonic în apă şi bioxid de carbon care se elimină prin plămâni. La formarea unei baze tari ea va fi neutralizată de componenta acidă a acestui sistem:
NaOH H2CO3 → NaH CO3 H2O

Aportul suplimentar de alcalinitate din exteriorul organismului, prin consumul de apă alcalină, are ca rezultat o creștere a pH-ului, de ce? Pentru ca apa minerală naturala are o cantitate importanta de HCO3 adica bicarbonat ( in mod natural). PH-ul sanguin are o variație foarte restrânsă – 7,35-7,45 şi rezultă din faptul că majoritatea enzimelor au un pH optim de actiune la care activitatea lor este maximă; deasupra sau sub acest pH, activitatea lor scade.

In concluzie; beți apa minerală alcalină ( cu PH intre 8si 9,5), bicarbonatata, ea vine in completare si cu un aport important de minerale.

Bibliografie
Tatiana Tăzlăvan, d.m., Conferentiar Universitar
http://ati.md/wp-content/uploads/2012/02/Echilibrul-acido-bazic_doc.pdf

 

 

Leave a Reply