TOTUL DESPRE APĂ

DESPRE CELEBRUL PH – MIT SAU ADEVĂR

By May 5, 2020 April 30th, 2021 No Comments

Cat de alcaline sunt apele alcaline..? Si ce beneficii are cu adevarat apa alcalină?
Moda dietei alcaline a explodat printre vedetele de la Hollywood în urmă cu câţiva ani, şi s-a răspândit rapid în toată lumea. S-a dezvoltat şi o adevărată industrie profitabilă legată de alimentaţia alcalină, în care un rol important îl are apa.
Lumea s-a intrebat; cum să ne procurăm “apa alcalină”? Piața a fost inundata de aparate care produc apa alcalină. Poţi să ţi-o produci acasă, dacă achiziţionezi unele dispozitive casnice de ionizare a apei (tip Kangen), chiar foarte scumpe, prin intermediul cărora se ridică pH-ul acesteia la valori cuprinse între 8,5÷9,5 . NIMIC MAI FALS! Obții un ph artificial fara nici o valoare nutrițională. Si de ce sa iti păcălești organismul cu ceva artificial??
Aparent mecanismul este simplu şi pare logic. Dieta modernă, dominată de alimente procesate, are un caracter preponderent acid, care este transferat către organism, favorizând apariţia a tot felul de afecţiuni. Ni se spune că este suficient să bei o apă cu un pH ridicat, cu caracter alcalin (bazic) şi aceasta va contribui la neutralizarea excesului de acid din organism şi îi va readuce echilibrul. Dar lucrurile nu sunt atât de simple, şi câteodată nici măcar atât de adevărate. Aciditatea din SÂNGE nu poate sa fie modificata in funcție de alimentele sau băuturile consumate de noi. Ph-ul sângelui nu se modifica band apa alcalină, pentru ca  organismul nostru are sisteme tampon care il reglează. Unul dintre principalele sisteme tampon ale organismului este bicarbonatul.
Si totusi, care este rolul apei natural alcalină – bicarbonatata?
Pentru a digera mâncarea și a omorî bacteriile și virusurile introduse odată cu aceasta, interiorul stomacului nostru este acid. În interiorul stomacului pH-ul se menține în jurul valorii de 4. Când, consumăm alimente sau bem apă (în special apă alcalină bicarbonatata ), pH-ul din interiorul stomacului crește. În acest moment, mecanismele de tip feedback din stomac sesizează această schimbare și comandă celulelor din pereții stomacului să secrete acid gastric pentru a reduce valoarea pH-ului înapoi la 4, și astfel că stomacul redevine acid. Cu cât bem mai multă apă “alcalină” cu PH artificial, cu atât stomacul va secreta mai mult acid și în aparență avem o bătălie pierdută.
De ce zic cu ph artificial? Pentru ca apei alcalinizata artificial, îi lipsesc mineralele ii lipseste cel mai important Anion HCO3 adica Bicarbonatul sau hidrogencarbonat. Va aduceti aminte, copii fiind cand aveam (aciditate gastrica),  asa numitele arsuri la stomac, bunicile/mamele noastre, puneau o lingurița de bicarbonat intr-un pahar cu apa si dispareau arsurile 🙂
Celulele din pereții stomacului trebuie să producă acid gastric doar în baza necesităților momentane. Ingredientele din celulele stomacului care ajută la producția de acid clorhidric (HCl) sunt dioxidul de carbon (CO2), apa (H2O) și clorura de sodiu (NaCl) sau clorura de potasiu (KCl).
Reacția chimică este: NaCl + H2O + CO2 = HCl + NaHCO3, sau KCl + H2O + CO2 = HCl + KHCO3
Asadar, din procesul de fabricare a acidului clorhidric rezultă și două produse secundare și anume bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) și bicarbonatul de potasiu (KHCO3) care intră la rândul lor în circulația sanguină. Aceste bicarbonate sunt tampoanele alcaline care neutralizează excesul de acid din sânge, ele dizolvă și transformă deșeurile acide solide în formă lichidă. Prin neutralizarea deșeurilor acide solide se eliberează mai mult dioxid de carbon, care este transportat la plămâni.
Dar dacă privim corpul în ansamblu și ținem cont de echilibrul acid/alcalin, există un câștig net al alcalinității organismului când consumăm apă ninerala natural alcalină, bineinteles BICARBONATATA. Celulele corpului nostru sunt ușor alcaline. Atunci când pH-ului stomacului devine mai mare de 4, stomacul știe ce să facă ca să îl scadă, si produce acid. După ce mâncarea este digerată în stomac, ajunge în intestinul subțire, iar în acest moment mâncarea este atât de acidă încât ar putea găuri peretele intestinului. Pancreasul, pentru a evita această problemă produce o secreție alcalină (sucul pancreatic). Acest suc pancreatic este bicarbonat de sodiu, care se combină cu mâncarea acidă ce ajunge în intestin din stomac. Am explicat mai pe larg sa înțelegeti ce rol are bicarbonatul cu apa natural alcalină. Altfel spus, o apa cu pH intre 8 si 9,5 are efect de alcalinizare a acidului gastric, doar daca in compoziția chimica exista prețiosul bicarbonat de sodiu HCO3. Asa cum stim mediul acid al tractului digestiv este in totalitate favorabil bacteriilor. Hipocrate spunea ca toate bolile incep din intestin. Bacteriile nu traiesc in mediul alcalin.
Organismul are nevoie de o rezerva permanenta. Rezerva de bicarbonat o putem completa consumand o apa alcalină-bicarbonatata. Organismul nostru are sisteme tampon.
cel mai important sistem tampon este “acid carbonic” – bicarbonat.
Aportul suplimentar de alcalinitate din exteriorul organismului, prin consumul de apă alcalină, are ca rezultat o creștere a pH-ului și-n stomac, de ce? Pentru ca apa minerală naturala are o cantitate importanta de HCO3 adica BICARBONAT ( in mod natural), cu o biondisponibilitate de absorbție de 98% si doar in apa are aceasta rata de absorbtie.

CONCLUZII
Dacă doriţi să beţi o apă alcalină, care să deţină o putere mare de neutralizare a acizilor, citiţi compozitia chimică de pe eticheta sticlei de apă. NU vă uitaţi doar la valoarea pH-ului.  Daca o apa cu pH de 8 pana la 9,5, nu are bicarbonat HCO3, pH-ul nu are nici o putere de alcalinizare , chiar daca este de la sursa. Uitaţi-vă pe eticheta si alegeţi apa cu bicarbonaţi (HCO3-), cu valoarea cea mai mare. Avem cateva ape minerale naturale, fie că sunt plate sau natural carbogazoase, care au capacitatea de neutralizare a acizilor (alcalinitatea) mult mai mare decât a aşa ziselor “ape alcaline” ionizate artificial, cu pH-ul mai mare de 9, dar cu mineralizaţie scăzută (cantitate mică de bicarbonaţi dizolvaţi). Evident este foarte important ca PH ul natural (asa cum vine din stâncă), si care este foarte sensibil la contactul cu aerul, sa nu fie alterat de procesul e îmbuteliere. Un Ph natural nu are cum  sa reziste in Pet. O apa cu PH natural tebuie sa fie obligatoriu imbuteliata pe gura de izvor, altfel nu isi pastreaza PH-ul natural si nici proprietățile. Cea mai buna apa de la noi, care este si corect imbuteliata ( direct la,sursa),  cea mai pretioasa apa de la noi, imbuteliata corect si In sticla de sticla, cu PH alcalin, natural si cu bicarbonat, este AUR’A.  Ape bicarbonatate mai sunt , Vâlcele ( o bijuterie pt stomac), Tusnad, Artesia, Lipova, Bilbor, Perla Harghitei, ( toate), Biborteni, Stânceni.

Hidratativa si fiti SANATOSI 🌈

Bibliografie

Tatiana Tăzlăvan, d.m., Conferentiar Universitar https://anesteziologie1.usmf.md/wp-content/blogs.dir/89/files/sites/89/2018/04/Echilibrul-acido-bazic_doc.pdf

Leave a Reply