Skip to main content
TOTUL DESPRE APĂ

DESPRE CELEBRUL pH – MIT SAU ADEVĂR? CAT DE ALCLAINE SUNT APELE ALCALINE CU pH MARE?

By mai 5, 2020iulie 17th, 2022No Comments

Este subiectul pe care l-am studiat și despre care m-am documentat cel mai mult cu o mulțime de specialiști. Cred că am reușit să demontăm mitul din jurul acestei strategii de marketing, mai mult decât orice.

Moda dietei alcaline  s-a răspândit rapid în toată lumea. S-a dezvoltat o adevărată industrie profitabilă iar brusc, toate apele au devenit alcaline. Piața, de asemenea, a fost invadată de aparate care produc apa alcalină. Unele dispozitive casnice de ionizare a apei chiar foarte scumpe, promit ca ridică pH-ul apei la valori cuprinse între 8,5÷9,5 . NIMIC MAI FALS! Obții un pH artificial fără nicio valoare. Si de ce sa îti păcălești organismul cu ceva artificial?

Aparent, mecanismul este simplu şi pare logic. Dieta modernă, dominată de alimente procesate, are un caracter preponderent acid, care este transferat către organism, favorizând apariţia a tot felul de afecţiuni. Ni se spune că este suficient să bei o apă cu un pH ridicat, cu caracter alcalin (bazic) şi aceasta va contribui la neutralizarea excesului de acid din organism şi îi va readuce echilibrul. Dar, lucrurile nu sunt atât de simple şi nici măcar atât de adevărate. Adevărul este că aciditatea din sânge nu poate fi modificată în funcție de alimentele sau băuturile consumate de noi. Ar fi fost dramatic. Ph-ul sângelui nu se modifica bând apă alcalină pentru că organismul nostru are sisteme tampon care il reglează. Si totusi care este treaba cu Ph-ul si alcalinitatea?!

Imaginați-vă ca pH-ul unei ape este scheletul unei scări iar alcalinitatea sunt treptele. Asadar, o apă cu Ph de 8-9,5 slab mineralizată adică, cu o cantitate mica de bicarbonați dar și de minerale, nu are putere de alcalinizare pentru că îi lipsesc scările. O scară fără trepte este inutila:) Scările sunt exact ionii de bicarbonati (peste 250 mg/L) plus sodiu, calciu și magneziu în cantitate mai mare care reprezintă, de fapt, alcalinitatea. Alcaninitatea inseamna capacitatea tampon a apei de a neutraliza acizii.

La polul opus, din punctul de vedere al pH-ului, există însă şi câteva ape excepţii, care sunt carbogazoase: Vâlcele, Borsec, Poiana Negrii, Tuşnad, Perla Harghitei. Deși au un pH acid, între 5,5÷6.5, datorită prezenţei dioxidului de carbon de origine naturală, au şi o cantitate mare de bicarbonaţi, calciu, sodiu şi magneziu dizolvaţi în ele. Astfel, în mod aparent paradoxal, chiar dacă au un pH acid, capacitatea acestor ape de alcalinizare este mai mare decât a apelor cu pH de 8-9, dar slab mineralizate.

Dacă apa minerală naturală plată, cu pH intre 8 si 9,5, are in compoziția chimică ioni de bicarbonați ( HCO3) peste 250 mg/L, are efect de alcalinizare a acidului gastric si sunt asa numitele ape bicarbonatate. Altfel, pH-ul este fără valoare. Așa cum știm, mediul acid al tractului digestiv este în totalitate favorabil bacteriilor. Hipocrate spunea că toate bolile încep din intestin. Bacteriile nu traiesc în mediul alcalin. Organismul nostru are sisteme tampon, iar cel mai important sistem tampon este „acidul carbonic” – bicarbonate secretat și de pancreas. Aciditatea din stomac provocată de alimente acide se temperează cu aportul suplimentar de alcalinitate din exteriorul organismului, prin consumul de apă minerală naturală cu bicarbonați (HCO3).

În concluzie, dacă sunteti iubitori de alcalinitate, NU vă uitaţi la valoarea pH-ului, aceasta poate fi înşelătoare. Uitaţi-vă la conţinutul apei în bicarbonaţi (HCO3) şi alegeţi apa cu valoarea cea mai mare.

Daca sunteţi un fan al apelor minerale plate, alegeţi apele cu un conţinut de bicarbonaţi de peste 250 mg/l, iar dacă preferaţi apele minerale natural carbogazoase, pe cele cu o valoare a bicarbonaţilor mai mare de 1000 mg/l.

Acestea sunt apele cu adevarat alcaline 💧